Ердоган опитва да затопли отношенията с Путин

OFFNews 27 ноември 2015 в 16:06 6061 13

Турският президент Реджеп Ердоган отново е изпратил искане за среща с руския си колега Владимир Путин по време на конференцията за климата на ООН на 30 ноември.

Това обяви в петък говорителят на Путин Дмитрий Песков.

За момента обаче няма отговор от страна на Путин за бъдеща среща с Ердоган.

Ердоган, от своя страна, подчерта, че това не е първото искане за среща от негова страна след инцидента със свалянето на руския изтребител Су-24 в сряда. Още в същия ден той изпратил искане за среща с Путин, което обаче е останало без отговор.

„След инцидента, в същия ден изпратих искане за среща, исках да разговаряме по телефона. Оттогава няма отговор. Скоро в Париж ще има конференция за климата. Мисля, че и той ще дойде. Можем там да седнем, да поговорим, да обсъдим ситуацията“, обяви Ердоган по време на митинг в Байбурт. 

От инцидента насам турските власти постоянно повтарят, че не са знаели, че самолета е руски, когато са го свалили, а са разбрали за това едва по-късно.

Ако Турция знаеше, че става въпрос за руски самолет, „може би щяхме да предупредим по друг начин“, обяви турският президент в интервю за France 24.

В интервюто той изрази съжалението си, че Путин не е отговорил на телефонните му обаждания.

Ердоган каза още, че ще приеме като акт на агресия, ако турски самолет бъде свален от руска зенитна ракета, ако наруши въздушното пространство на Сирия.

Путин не остави без отговор изказванията на Ердоган. Той обяви, че руските самолети са летели незащитени в Сирия, защото Русия не е очаквала атаки от страна на Турция.

През ум не ни е минавало, че можем да получим удар от страна, която считахме за свой съюзник, категоричен е Путин. Руският президент допълни, че техните самолети имат разпознавателни знаци, които се виждат добре.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!