РИА Новости: Турция свали Су-24 заради сина на Ердоган, купувал нефт от ИД

OFFNews 27 ноември 2015 в 13:23 10227 15

Снимка cumhuriyet.com

Турция свали руския самолет, заради сина на президента Реджеп Ердоган, който купува нефт от "Ислямска държава". Изтребителите удариха бомбардировача в отговор на унищожаването на цистерни с нефт от Сирия към Турция. 

Това заявява сирийският министър на информацията Омран аз-Зуби пред РИА Новости. Целият товар е бил за компанията на Билал Ердоган, Турция станала нервна след нанесените от Русия удари по инфраструктурата на територията на ИД и унищожаването на над 500 камиона с нефт. Ердоган-младши изкупувал и пшеница и исторически ценности, твърди още аз-Зуби. 

Той определи като лъжа версията на Анкара, че е предупредила екипажа на Су-24 10 пъти, преди да свали самолета. Първо твърдяха, са отправили десет предупреждения, после казаха, че машината е била 17 секунди над територията на Турция. Няма как да отправят 10 предупреждения за 17 секунди - това е технически невъзможно, обяснява министърът. 

Ден след инцидента руският премиер Дмитрий Медведев заяви, че Москва има сведения за "преки финансови интереси на длъжностни лица в Турция, свързани с доставките на нефтопродукти от предприятия, контролирани от "Даеш"(Ислямска държава). Вчера подобни обвинения отправи и руският вицепремиер Дмитрий Рогозин, Ердоган отрече, според турския президент джихадистите продават петрол на режима на Башар Асад. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!