Русия порица ЕС за нарушаване на човешките права

Вероника Шербанова 07 декември 2012 в 12:05 2660 4

Пратеникът на Русия в Брюксел Константин Долгов
Пратеникът на Русия в Брюксел Константин Долгов

Руски дипломати порицаха Европа заради голямото количество случаи на нарушаване на човешките права. Министерството на външните работи в Русия изнесе първия си доклад за човешките права в Европейския съюз.

Докладът подробно описва ситуацията в 27-те страни членки и случаи, в които са нарушени човешки права. 

Документът излага и тенденциите, валидни за целия Европейски съюз. Сред тях най-тревожни според Русия са постоянното увеличаване на ксенофобията, расизма и неонационализма, нарушаване на правата на малцинствата, затворниците и имигрантите, недостатъчната защита на децата.

В доклада се подчертава участието на редица страни в програмите за тайни затвори на ЦРУ, полицейското насилие по време на протести и проблема за липсата на свобода на медиите. 

От Москва обясняват, че са сериозно обезпокоени от това, че част от страните членки предпочитат да не вземат предвид базовите многостранни договори в сферата на правата на човека, независимо от това, че декларират подкрепата си за спазването им.

„Това е първият доклад на Русия за правата на човека в ЕС, но ние не за първи път обръщаме внимание на проблемите на Европа в тази посока и продължаваме с мониторинга“, заяви Константин Долгов по време на представянето на доклада в Брюксел.

„Наблюдаваме явно противоречие с ролята на образец и еталон на демокрацията, а не рядко и на „върховен арбитър“, за която претендира ЕС“, допълни Долгов.

По думите му нарушения на правата на човека е забелязала не само Русия, но и редица международни правозащитни организации, чиито изследвания са използвани в доклада.

Най-болезнен за Русия бил проблемът с правата на човека в Прибалтийските страни – Литва, Латвия и Естония, се казва в доклада. „Евросъюзът проявява упорито нежелание за намеса в помощ на руското население в тези държави".

От Москва отбелязват, че в ЕС нямало нито една държава със свободни медии.

„Въпреки че структурите, отговарящи за спазването на човешките права, правят изводи и препоръки, те имат по-скоро декларативен характер и не водят след себе си решение на системните нарушения на правата на човека“, се казва още в доклада.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови