Русия оправда прелитанията над американския боен кораб "Доналд Кук"

OFFNews 14 април 2016 в 13:08 7610 13

Руското министерство на отбраната отхвърли като безпочвени обвиненията на Белия дом за вчерашните прелитания на военни самолети над американския боен кораб "Доналд Кук", при което руски Су-24 мина на 9 метра от плавателния съд.

"На 13 април военни самолети Сухой Су-24 на Военновъздушните сили на Русия проведоха планирани тренировъчни полети над международни води в Балтийско море. Маршрутът на руския самолет пресече района, в който се намираше "Доналд Кук" - на около 70 километра от руска военноморска база", се казва в изявление на министерството, цитирано от агенция ТАСС.

Според говорителя Игор Конашенков руските изтребители са се отдалечили от американския плавателен съд, спазвайки всички приети процедури. В изявлението се допълва, че при всички полети се съблюдават международните правила за летене над международни води. 

"Свободното навигиране на американския кораб, който е в близост до руска военноморска база в Балтийско море, изобщо не отменя принципа за свободното летене на руски самолети", заявява Конашенков, които твърди, че министерството не разбира острата реакция от страна на САЩ.

Командирът на американския кораб нарече маневрите "симулирана атака".

През 2014 г. руски самолети също притесниха американските военни на борда на есминеца "Доналд Кук", след като многократно прелетяха в близост до него.







Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!