Русия обсъжда закон за обявяване на чуждите медии за шпиони

OFFNews 16 ноември 2017 в 08:03 2148 0

Русия обсъжда закон за обявяване на чуждите медии за шпиони

Руската Дума ще обсъди закон, с който чуждестранните медии се признават за чужди агенти. Това идва в отговор на санкциите, които американското правителство наложи над руската телевизия RT („Русия днес“), като я принуди да се регистрира като чужд агент, долната камара на руския парламент прие предложение, с което медиите с чуждо финансиране в Русия да се признаят като чужди агенти, съобщава БНТ, позовавайки се на ТАСС.

Руският канал RT беше обвинен, че е взел участие в предполагаемата руска намеса в американските избори, напомня BBC.

Говорителят на държавната Дума Вячеслав Володин заяви, че предложението е направено изцяло като отговор на американските действия.

Обсъждаме симетричен отговор и подчертаваме, че медиите не бива да получават подобно отношение. Ако чужда държава направи нещо подобно, ние ще отговорим и винаги ще го правим, каза той.

Законът би засегнал медии с финансиране извън Русия, като ще бъдат подложени на допълнителни изисквания. Ако те не бъдат спазени, дейността на медиите ще бъде замразена, отбелязва BBC. Потенциални медии, които ще попаднат под ударите на закона, са „Гласът на Америка“ и „Радио свободна Европа“, които са с американско финансиране.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови