Русия наложи забрана за няколко представители на ЕС да влизат на територията ѝ

OFFNews 28 януари 2022 в 20:19 4561 1

Русия въведе забрана за няколко представители на Европейския съюз да влизат на територията й.

В комюнике на руското външно министерство се казва, че мярката е в отговор на "абсурдната политика на едностранни санкции" на Брюксел.

В черния списък влизат "ръководители на европейски частни военни компании (ЧВК)", както и представители на властови органи, които "носят лична отговорност за воденето на антируска политика". Не се съобщават обаче имената на попадналите под въведените днес ограничения.

"Руските ответни мерки засягат на първо място ръководителите на отделни европейски ЧВК, действащи в различни региони на света, които по неизвестни причини не предизвикват алергия у брюкселските еврочиновници. В списъка са включени и представители на силови ведомства, на органи на законодателната и изпълнителната власт в редица държави членки на ЕС, носещи лична отговорност за прокарването на антируска политика и налагането на мерки, накърняващи законни права на рускоезични жители и медии", пише в съобщението на руското външно министерство.

Ведомството допълва, че ЕС продължава "неправомерната си, деструктивна и безсмислена политика на едностранни ограничения срещу Русия".

В края на декември Съветът на ЕС одобри санкции срещу предполагаеми членове на частната руска военна компания "Вагнер" и три свързани с нея компании. Брюксел уточни, че ограниченията се налагат за действия в Либия, Сирия, на територията на Украйна и в Централноафриканската република.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика