Русия атакува тази нощ енергийни обекти в 4 области в Украйна

200 000 души са останали без ток в Харковска област вследствие на руските атаки

OFFNews 11 април 2024 в 09:07 1506 5

Опустошение в Украйна

Снимка Архива/Getty Images

Кадър от Украйна и разрушенията от войната

Русия извърши "масирана атака" срещу Украйна през нощта, насочена срещу обекти на енергийната инфраструктура в цялата страна, съобщиха тази сутрин украинските власти, цитирани от БТА.

"Врагът отново атакува енергийната ни инфраструктура", заяви в Телеграм украинският министър на енергетиката Херман Халушченко. Атаките са насочени към "производствени съоръжения и електропреносни системи" в Киевска, Харковска, Запорожка и Лвовска област, добави той.

Нападнати са два ТЕЦ-а, принадлежащи на украинския енергиен доставчик ДТЕК, съобщи компанията в Телеграм днес, без да уточнява местоположението им.

За да осъществи "масираната си атака" срещу Украйна, Москва е използвала крилати ракети и ирански дронове "Шахед", се посочва в ежедневния доклад на украинския Генерален щаб. Според армията Украйна е успяла да унищожи 37 от 40-те безпилотни самолета, изстреляни срещу нея.

В град Харков и околностите му Русия е нанесла "най-малко десет удара по жизненоважна инфраструктура", заяви Олег Синегубов в Телеграм, без да споменава за жертви.

200 000 души са останали без ток в Харковска област вследствие на руските атаки, съобщи Олексий Кулеба, заместник-началник на канцеларията на украинския президент, цитиран от Ройтерс.

Според кмета на Харков Игор Терехов и регионалната полиция руската армия е използвала ракети, за да нанесе удар по втория по население град в Украйна. "Съдейки по това, към което се стреми руският агресор, в Харков са възможни проблеми с енергийните доставки. Метрото ще бъде затворено през следващите няколко часа, така че планирайте съответно пътуването си", написа кметът сутринта в социалните мрежи.

Областният управител добави, че се предприемат действия за справяне с прекъсването на електрозахранването.

Киевска област е била подложена на "масирана атака" с дронове и ракети, съобщи ръководителят на местната военна администрация Руслан Кравченко. Нападнат е "обект от критичната инфраструктура", добави той, без да предостави повече подробности.

В южната област Запорожие губернаторът Иван Федоров съобщи за "масирана атака" с използване на ракети, която е причинила щети на енергийна инфраструктура.

Силите за отбрана на Южна Украйна съобщиха Телеграм, че на територията на енергийна инфраструктура в Одеска област е избухнал пожар, причинен от паднали отломки от дрон.

Малко преди 08:00 ч. местно време (05:00 ч. по Гринуич) на територията на Украйна беше отменена въздушната тревога.

От няколко седмици Русия бомбардира енергийната инфраструктура на Украйна, особено в района на Харков, което доведе до прекъсвания на електрозахранването, припомня АФП. Вчера при нощни нападения в Харковска и Одеска област бяха убити 7 души и засегнати два енергийни обекта, което доведе до прекъсване на електрозахранването в двата района.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

5

Джендо Джедев

11.04 2024 в 12:58

alcom4,

"А иначе подкупи се дават и взимат навсякъде по света без изключение ."

Принципно е така. Но е важно количественото изражение. Както е казал един мъдър грък навремето, "Дозата прави отровата.". Едно е подкупи да взимат 1% от имащите възможност, друго е да трябва да платиш подкуп дори за да си прокараш ток на вилата.

1066

4

alcom4

11.04 2024 в 12:32

Обичам запада !Там колкото и противоречива ,съществува либерално-демократична система,която обуславя тамошния напредък. Ние повечето мислещи хора в България се стремим да имаме такава система. НЯМА ,добра диктатура,колкото и спретната да е и НЯМА лоша демакрация, колкото и несъвършена да е! Но не бива да си затваряме очите пред един негативен факт.На запад всичко се прави по сметка.Там властва "бакалският"начин на мислине,докато на изток ( Русия ,Китай ,Северна Корея,Иран ,Миянмар и други. .) ,съществува "касапско-месарския" метод на мислене и действие.Не бива да се чудим ,че важната ,оръжейна помощ за Украйна се бави. ! А иначе подкупи се дават и взимат навсякъде по света без изключение .

345

3

Джендо Джедев

11.04 2024 в 12:07

Републиканците в Конгреса харесват това!

135

2

Far Rider

11.04 2024 в 09:48

С огромно съжаление трябва да кажа, че орките започват да печелят. Макар и с нищожни победи. Украйна трудно ще се справи сама, ако въобще успее. С типичния си подход на "бюргери" ЕС и НАТО си гледат личните интереси на отделни политици. Това е истината.

-1650

1

ob1

11.04 2024 в 09:48

Поредното военно престъпление на азиатските скотове... много има да страдат добичетата
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки