Румънският президент запазва поста си

30 юли 2012 в 00:02 1123 0

Бъсеску
Бъсеску

Президентът на Румъния Траян Бъсеску ще остане на поста си до 2014 г.

Референдумът, на който румънците бяха призовани да гласуват в неделя за отстраняването на Бъсеску от поста, няма да е валиден.

Причината - три часа преди края на референдума избирателната активност е била около 40%. За да бъде валиден референдумът, са нужни гласовете на най-малко 50 % плюс един от имащите право на глас.

Според социологическите сондажи 84 % от участвалите в референдума са "за" оставката на Бъсеску, а 16 % от гласувалите на референдума са били против отстраняването му.

Траян Бъсеску бе отстранен от длъжност от парламента на 6 юли с гласуване, дирижирано от премиера Виктор Понта и управляващата Социал-либерална коалиция (СЛС), което въвлече Румъния в политическа криза и предизвика загрижеността на международната общност, коментира SETimes.

Бъсеску бе обвинен в превишаване на правомощията като част от враждата му с Понта, който бе лидер на опозиционната партия, преди да стане третият министър-председател на Румъния тази година.

СЛС също обвинява Бъсеску за строгите икономически мерки, които бяха въведени от предишното правителство на Емил Бок, политическият съюзник на Бъсеску.

Както ЕС, така и Съединените щати остро критикуваха Понта и СЛС заради действията им срещу Бъсеску, които като цяло се смятат за атака срещу върховенството на закона и демокрацията.

Политическите анализатори в Румъния обаче се съмняват, че референдумът ще сложи край на политическата битка.

“Тази политическа криза е твърде голяма, за да приключи в неделя. Най-доброто, което може да направи референдумът, е да я смекчи”, коментира пред SETimes Алексанру Раду, професор по политически науки в Университета на Букурещ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови