Румъния ще забрани добива на шистов газ

Елица Мартинова 04 май 2012 в 13:09 1979 0

Протестите в Бърлад, Снимка: http://www.razbointrucuvant.ro
Протестите в Бърлад, Снимка: http://www.razbointrucuvant.ro

Новият румънски кабинет ще наложи мораториум върху предвидените проучвания за шистов газ в страната.

Това е заложено в програмата за управление на кабинета. Забраната ще остане в сила до обявяването на окончателно становище от изследванията на ЕК за въздействието на фракинга върху околната среда.

Новият кабинет, съставен от лидера на Социалдемократическата партия Виктро Понта, внесе програмата си за управление в законодателния орган в четвъртък вечерта. Очаква се, че парламентът ще гласува одобрение на 7 май.

Липсата на прозрачност в споразуменията с Шеврон бе една от основните критики, с която социал-либералният съюз успя да свали от власт бившия премиер Михай Ръзван Унгуряну и кабинета му с вот на недоверие на 27 април.

В началото на миналия месец предишното румънско правителство подписа споразумения с Шеврон, които позволяват на американската енергийна компания да проучва и добива шистов газ в 4 района – край град Бърлад, източна Румъния, както и в района на селищата Адамклиси, Костинещ и Вама Веке в окръг Констанца, които се намират близо дограница.

Решението на Унгуряну предизвика широко обществено неодобрение и протести. На 1 април сегашният премиер, в качеството си тогава на опозиционен лидер, заяви, че правилтеството на Унгуряну няма връзка с интересите на Румъния и продава природните ресурси на страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови