РПЦ: Превръщането в джамия на манастира Хóра показва неуважението на властите в Турция към християнството

OFFNews 22 август 2020 в 16:14 10405 0

Превръщането в джамия на манастира Хóра в Истанбул предизвиква съжаление и показва неуважението на властите в Турция към християнството, заяви председателят на Синодалния отдел за външни църковни отношения на Московската патриаршия митрополит Иларион, цитиран от ТАСС.

"Решението за превръщане в джамия на древния манастир Хóра не може да не предизвика дълбоко съжаление. Турските власти за пореден път показаха своята незаинтересованост към съхраняването на древното християнско наследство, своето неуважение към християнството, своето презрение към това, което е скъпо на милиони християни по света и на милиони ценители на изкуството", подчерта той.

Решението на турските власти да превърнат византийската гръцка православна църква „Христос Спасител” в манастира Хора в джамия е „абсолютно осъдително“, заяви и гръцкото външно министерство. Решението е поредната „провокация за религиозните хора по света и за международната общност, която уважава паметниците на човешката цивилизация“, съобщи „Катимерини”.

Вчера турското правителство даде статут на джамия на манастира Хóра в Истанбул. За мюсюлманско богослужение е отворена църквата "Христос Спасител", която е част от манастирския комплекс.

Манастирът Хóра е построен през 534 г. и е един от най-старите исторически паметници на Истанбул, известен със своите уникални фрески и мозайки от византийския период.

Храмът бил превърнат в джамия след превземането на Константинопол от османските турци през 1453 г. Използван е като джамия в продължение на 434 години и е превърнат в музей през 1945 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови