Ройтерс: Зеленски заминава на тайна визита при папата

OFFNews 12 май 2023 в 11:42 1200 1

Жена минава покрай графит, изобразяващ президентите на Русия и Украйна Владимир Путин и Володимир Зеленски, в централен Лондон, 4 май 2023 г.

Снимка БТА/АП

Жена минава покрай графит, изобразяващ президентите на Русия и Украйна Владимир Путин и Володимир Зеленски, в централен Лондон, 4 май 2023 г.

Очаква се украинският президент Володимир Зеленски да се срещне с папа Франциск във Ватикана в събота, съобщават дипломатически източници пред агенция Ройтерс.
Осъществяването на такава визита би се случило само няколко дни, след като папата каза, че Светият престол е въвлечен в миротворческа мисия в опит да се сложи край на войната между Русия и Украйна.

Планираното пътуване не е обявено официално от Ватикана, а папата не е давал повече информация за мисията. Правителството в Киев също не коментира информацията за такова пътуване, но Ройтерс отбелязва, че от кабинета на Зеленски никога не съобщават подробности за плановете му за пътуване от съображения за сигурност.

Италиански политически източник е потвърдил, че Зеленски може да бъде в столицата Рим през почивните дни и че ако това се случи, би се срещнал и с италианския министър-председател Джорджа Мелони. Италия е непоколебим защитник на Украйна, която беше нападната от Русия през февруари 2022 г.

Новината да планираната визита беше съобщена първо от италианската информационна агенция АНСА. Според нея се очаква Зеленски да пътува и до Германия през почивните дни.

От началото на инвазията папата призовава за мир почти всяка седмица и неведнъж е изразявал желание да посредничи между Киев и Москва. Досега предложението му не е довело до пробив в отношенията.

Украинският министър-председател Денис Шмигла се срещна с папата миналия месец и заяви, че двамата са обсъдили „формула за мир“, предложена от Зеленски. Той допълни, че е поканил папата да посети Киев.

86-годишният Франциск е казвал в миналото, че желае да посети както Киев, така и Москва за миротворческа мисия.

Десетки хиляди хора бяха убити, милиони – прокудени от родината си, а цели градове бяха изравнени със земята по време на войната в Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

1

6екеr4о

12.05 2023 в 13:54

Папата е пожизнен суверенен йерарх на над 1 милиард католици по света и според техния канон е наместник на Иисус Христос на земята. Сегашният папа се ползва с огромно влияние и уважени, а проповедите му за войната в УкраИна са наистина впечатляващи!

Факт е, че Президент Зеленски и неговата кауза се подкрепят от целия свят, без изключения, а изключенията са толкова малки и незначителни, че просто потвърждават правилото.

А обстоятелството, примерно, че боядисаният Чичо Си си има свои планове, световни, не означава, че харесва режима на Путлер, а просто иска да е император на по-влиятелна и голяма империя, примерно!?
 
X

Подкастът на OFFNews