Режимът в Сирия е екзекутирал с обесване 13 000 затворници, твърди Амнести

OFFNews 07 февруари 2017 в 10:06 4603 2

Снимка AMNESTY INTERNATIONAL/FORENSIC ARCHITECTURE

„Амнести интернешънъл“ обвини режима в Сирия за обезглавяването на над 13 000 затворници за последните 5 години, съобщават Ройтерс и АФП.

В доклад, озаглавен "Кланица на хора: обесвания и масово унищожение в затвора Сайдная", организацията пише, че поне веднъж седмично групи между 20 и 50 затворници, са били изправяни пред съдебни процеси по бързата процедура. Решенията на съда най-често са били „смърт чрез обезглавяване“.

Хиляди затворници са задържани във военния затвор Сайдная - един от най-големите в Сирия, на 30 км северно от Дамаск.

„Амнести“ се позовава на разговори с 84 очевидци - надзиратели, затворници, адвокати и съдии. "В тези процеси те остават с вързани очи. Не знаят кога и как ще умрат, докато окачат въжето на врата им", пише правозащитната организация.

Голяма част от обесените са цивилни, обвинени в опозиция на президента Башар ал Асад. Други са били бивши военни, обвинени в измяна на режима и ги изтезавали за да получат самопризнания. Екзекутираните затворници били погребвани в масови гробове извън столицата, а семействата им били държани в неведение за съдбата им. 

"Амнести" смята, че това са военни престъпления и престъпления срещу човечеството, които вероятно продължават и досега. Правозащитната организация приканва ООН да разследва данните в доклада.

Над 310 000 души бяха убити и милиони избягаха от домовете си от началото на конфликта в Сирия, напомня АФП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

1

El Commandante

07.02 2017 в 10:47

Чакайте сега, последно обесване или обезглавяване дейба, обърках се, двете не са едно и същи макар че крайния резултат е еднакъв.

Сега, внимание въпрос: имаме ли данни за режима в Саудитска арабия?