Путин влиза отново в Кремъл

Вероника Шербанова 07 май 2012 в 10:17 1590 0

Владимир Путин, встъпва в длъжност 1
Владимир Путин, встъпва в длъжност 1

Владимир Путин започва от днес третия си президентски мандат с пищно тържество и протестни демонстрации. 

На пищна церемония в Москва Владимир Путин ще положи клетва за президент на Русия. На тържеството са поканени около 2000 души, сред които Силвио Берлускони и Герхард Шрьодер. На 4 март с почти 64% от гласовете на избирателите Путин очаквано стана следващия руски президент.

Бившият агент на КГБ пое властта в ръцете си още през 2000 г. Осем години и два мандата по-късно той предаде президентския пост на един от своите подчинени – Дмитрий Медведев, тъй като според конституцията няма право да заеме повече от два последователни мандата.

Не след дълго стана ясно, че новата позиция, която ще заема, е все пак една от първите в държавата – на министър-председател.

Въпреки голямото одобрение, на което се радва, за първи път от началото на управлението Путин се надигна вълна на недоволство срещу него. По време на предизборната кампания в края на миналата година десетки хиляди души протестираха срещу завръщането му в Кремъл.

Заставането на поста държавен глава днес също беше белязано от демонстрации. Няколко часа преди тържеството около 20 000 души изразяват недоволството си с т.нар. „Марш на милионите“. Най-малко 450 души са задържани от органите на реда. Според самите опозиционери броят им е поне 650. Ранени са 29 полицаи и 47 протестанти.

На няколко километра от мястото на протестите поддръжниците на новия-стар президент излязоха митинг в негова защита.

Владимир Путин ще бъде президент през следващите 6 години. Очаква се неговата позиция на министър-председател да бъде заета от Дмитрий Медведев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови