Путин: Tерористите в Сирия се финансират от 40 държави

OFFNews 16 ноември 2015 в 19:11 10245 5

"Финансирането на терористите в Сирия идва от 40 държави, включително някои от Г-20".

Това заяви руският президент Владимир Путин пред журналисти, цитиран от ТАСС.

Той обясни, че е споделил данни каналите за финансиране на тероризма на срещата на Г-20 в Анталия и темата е била обсъдена.

"Коментирахме необходимостта да се изпълнява резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, която е приета по инициатива на Русия - за предотвратяване на финансирането на тероризма и пресичането на незаконната търговия с предмети на изкуството, които терористите грабят от превзетите от тях територии", обясни Путин.

Президентът на Русия каза още, че на срещата е била обсъдена и темата за пресичане на незаконната продажба на петрол и петролни продукти от терористите. Той добави, че е представил сателитни снимки, които показват мащабите на незаконната търговия.

Според него все още е възможно създаването на международна антитерористична коалиция, като по думите му дори е "необходимо" това са се случи.

"Това, което трябва да направим първо, е да обединим усилията си в борбата с терора и терористичните организации и на тази основа да се договаряме за политически промени", коментира той.

Путин каза още, че Русия е готова да подкрепя усилията на сирийската опозиция в борбата срещу "Ислямска държава" с въздушни удари.

"Много ни е необходима подкрепата на САЩ, европейските страни, Саудитска Арабия, Турция и Иран", добави той.

Путин добави, че никоя страна не е застрахована от терористични атаки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews