Орбан: Европа да се върне към здравия разум

OFFNews 16 ноември 2015 в 18:02 4391 4

Вашчиковски

Снимка Архив

Витолд Вашчиковски дебютира като външен министър на Полша с предложението ЕС да организира в освободителна армия младите бежанци от Сирия.

За три денонощия са спасени 1244 бежанци и икономически мигранти на бедстващи крехки съдове в Егейско море, съобщи АП, позовавайки се гръцките власти. А в политическото обсъждане на кризата отново се открои унгарският премиер Виктор Орбан, призовал Евросъюза да се върне към здравия разум.

Спасители са реагирали при общо общо 34 инцидента в морета от петък сутринта, съобщи днес бреговата охрана в Гърция. Всички те са били близо до островите Лесбос – към който се насочват повечето мигранти, Хиос, Самос, Кос, Калолимнос и Мегисти.

Хиляди други мигранти без премеждия са направили краткото (но често смъртоносно) пресичане от близкия западен бряг на Турция.

Гърция сега е основен вход към Европа за стотици хиляди хора от Близкия Изток и Африка, търсещи сигурност и по-добър живот в Европа. Неколкостотин души се удавиха тази година при пресичането, уреждано от банди трафиканти на хора в Турция, отбелязва АП.

Виктор Орбан, който неведнъж се е изказвал твърдо против имиграцията, днес е заявил, че Европейският съюз е „слаб, несигурен и парализиран“ пред лицето на миграционната криза.

Говорейки пред депутатите, десният министър-председател на Унгария рязко е осъдил плана пришълците да бъдат разпределени за настаняване между страните членки на ЕС. Този план според него е незаконен и ще „разпространи тероризъм из Европа“.

Орбан е добавил, че никой не би могъл да каже колко терористи са влезли в Европа покрай мигрантите, но че „и един терорист е прекалено много“.

Унгарският премиер е приканил ЕС „да забрави политическата коректност... и да се върне към здравия разум“, възприемайки политика за защита на външните си граници, на своята култура и икономически интереси.

Доста по-различно вижда миграцията новият външен министър на Полша, според когото от младите сирийски бежанци в Европа може да стане армия, която да се бие за свободата на Сирия.

Витолд Вашчиковски лансира идеята по държавната телевизия в неделя вечерта. Той е новият дипломат № 1 в Полша, в правителството на консервативната партия Право и справедливост.

„Ако хиляди и хиляди млади сирийци са влезли в Европа, те биха могли да бъдат организирани в армия – е казал Вашчиковски. - С нашата помощ те биха могли да отвоюват своята страна.“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови