Путин си тръгна предсрочно от срещата на Г-20, за да поспи

OFFNews 16 ноември 2014 в 13:23 10478 22

Снимка Пресслужба на президента на Русия

Руският президент Владимир Путин напусна предсрочно срещата на върха на Г-20 в австралийския град Бризбейн, за да има "четири-пет часа за сън".

До Владивосток полетът е девет часа, а от Владивосток до Москва - още девет. А и трябва да стигна след това до вкъщи. И в понеделник отново ще съм на работа. Искам да поспя четири-пет часа, заяви Путин на извънредна пресконференция в неделя сутринта.

На срещата на Г-20 руският президент попадна под вълна от критики от страна на западните лидери заради ролята на Москва в конфликта в Украйна.

В рамките на срещата в Бризбейн лидерите на САЩ, Япония и Австралия се обединиха в обща декларация срещу анексирането на Крим от Русия и нейните действия за дестабилизиране на Източна Украйна и обещаха да изправят пред правосъдието виновниците за свалянето на малайзийския самолет.

На пресконференцията Путин обаче запази самообладание и заяви, че Австралия е създала благоприятна атмосфера за конструктивна работа.

Според него атмосферата на срещата на върха на Г-20 силно се различава начина, по който са се опитвали да я представят някои медии, нагнетявайки обстановката.

Домакините на срещата създадоха благоприятна атмосфера за работата на „двайсетицата”, доброжелателна и делова атмосфера,  заяви Путин.

Президентът на САЩ Барак Обама обвини руския президент, че не е удържал на думата си, като не е спазил споразумението за прекратяване на огъня в Източна Украйна.

Ние сме пределно твърди в становището си, че трябва да бъдат спазвани основни международни принципи, заяви Обама в края на срещата на Г-20.

Един от тези принципи е, че не може да нападаш други страни или да финансираш марионетки и да ги подкрепяш, за да разцепиш една страна, която разполага с механизмите за демократични избори, каза американският президент.

Обама заяви, че Русия ще продължи да страда от международна изолация, ако Москва не поеме "по различен път". 

След срещата на върха лидерите на страните от Г-20 пиеха заключително комюнике. В него една от главните поставени задачи е увеличаването на световния БВП с 2,1 процента до 2018 г.

Това, според прогнозите, ще увеличи световната икономика с повече от два трилиона долара и ще създаде милиони работни места.

За реализирането на този план лидерите на Г-20 имат намерение да увеличат търговията и инвестициите, а също и да засилят конкуренцията.

Лидерите на най-богатите държави се разбраха също да работят съвместно, за да ограничат укриването на данъци и корупцията.

В ангажиментите им бе включена и подкрепа за "силни и ефективни действия за справяне с климатичните промени".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!