Путин поиска от Запада да не прекрачва ''червените линии''

OFFNews 21 април 2021 в 21:30 3170 0

В традиционното си годишно обръщение пред двете камари на парламента президентът на Русия Владимир Путин призова Запада да не прекрачва "червените линии".

Като цяло се държим сдържано и скромно, често пъти дори не отговаряме на недружелюбни действия и дори на явни грубости, каза Путин.

Той твърди, че напоследък нападките срещу официална Москва са се превърнали в "често срещан навик".

Отправянето на нападки изглежда като нова спортна игра: кой ще успее да каже нещо по-силно от останалите, добави руският президент.

"Организаторите на всякакви провокации, които застрашават основните интереси на нашата сигурност, ще съжаляват за своите действия, както не са съжалявали за нищо друго дълго време", категоричен е Путин.

Той се надява, че "никому няма да хрумне да прекрачи червена линия с Русия". "Ние сами ще преценим къде минава тази линия", заяви още Путин.

Според него Русия не иска да изгаря никакви мостове, "но ако някой възприеме добрите ни намерения като безразличие или слабост и възнамерява да ги взриви, тогава трябва да знае, че руският отговор ще бъде асиметричен, бърз и суров".

По време на обръщението си той посочи нарастването на доходите на руснаците като един от основните си приорити, като обяви поредица от финансови помощи за семейства с деца. Путин обеща финансова помощ от 1 юли за децата на самотни родители или изплащане на 10 000 рубли (108 евро) за деца, които ще бъдат в първи клас.

Руският президент не каза нищо за опозиционния лидер Алексей Навални, който излежа 2,5-годишна присъда в колония, нито за разполагането на десетки хиляди руски войници при границата с Украйна. Той не засегна и темата  за обвиненията за шпионаж и намеса в изборите в САЩ и скандала в Чехия, в който са замесени агенти на руското военно разузнаване, предаде БТА. 

В края на март Навални обяви гладна стачка, а негови привърженици започнаха протести в страната. По-рано днес в Москва бяха арестувани сътрудничките на Навални Любов Собол и Кира Ярмъш.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!