Путин и Ердоган обсъдиха доставките и съвместно производство на Спутник V

OFFNews Последна промяна на 09 април 2021 в 21:14 2137 0

Руският президент Владимир Путин и турският държавен глава Реджеп Тайип Ердоган обсъдиха днес по телефона доставките и евентуалното съвместно производство на руската ваксина срещу КОВИД-19 "Спутник V", съобщи Кремъл.

Двамата обсъдиха борбата с разпространението на коронавируса. Изразена бе готовност за засилване на сътрудничеството в тази сфера, включително в контекста на доставките и евентуалното производство на "Спутник V" в Турция, се казва в съобщението на Кремъл.

Президентите на Русия и Турция обсъдиха и вариантите за опазването на здравето на руските туристи в Турция на фона на продължаващата пандемия. Ердоган съобщи какви са мерките, които се предприемат в страната за борба с разпространението на коронавируса.

Във връзка с плановете на Турция за строителството на Канал Истанбул от руската страна бе посочено, че е важно запазването на действието на Конвенцията от Монтрьо за запазването на регионалната стабилност и сигурност.

Президентите посочиха, че трябва да се активизира работата по възстановяването на транспортната инфраструктура в Южен Кавказ. Засегнат бе въпросът, свързан със ситуацията в Нагорни Карабах. Владимир Путин информира турския президент за разговорите му с лидерите на Армения и Азербайджан, проведени наскоро.
Путин също така представи на Ердоган вариантите, които Русия има за разрешаване на кризата в Украйна. Той изрази безпокойство "от провокациите на Киев".
Двамата лидери обсъдиха и ситуацията в Либия, като отчетоха с удовлетворение факта, че се спазва режимът на прекратяване на огъня в страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови