Пушачите струват на шефовете си с 6000 долара повече

Вероника Шербанова 04 юни 2013 в 11:40 2191 5

Пушачи, Снимка: БГНЕС
Пушачи, Снимка: БГНЕС

Пушачите струват на работодателите си повече в сравнение с непушачите. Това става ясно от американско изследване, цитирано от АФП.

Средно с 6000 долара на година повече плащат работодателите за своите служители пушачи. Разходите варират между 2885 и 10 125 долара.

Пушачите например си вземат по-често почивки през деня, за да пушат. По този начин работодателите им губят по повече от 3000 долара на година, обясняват учените от Университета в Охайо.

Непродуктивността на пушачите в абстиненция се изчислява на 516 долара, а по-слабата производителност на служителите пушачи струва по 461 долара на работодателя.

В същото време работодателите плащали с близо 300 долара по-малко за пенсионни вноски на служителите си пушачи, тъй като те умирали по-млади, става ясно още от изследването.

Редица американски компании вече са предприели мерки за справянето с този проблем, като отказват да наемат пушачи или уволняват служители, които не са отказали цигарите след определен от работодателите период. Освен това пушачите в някои фирми са принудени да внасят допълнителни суми за здравните си осигуровки.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови