Волен внесе закон, връщащ цигарите в кръчмите

Александра Маркарян 31 май 2013 в 09:40 7190 42

Волен Сидеров Снимка: БГНЕС
Волен Сидеров Снимка: БГНЕС

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров внесе законопроект, отменящ сегашната пълна забрана. в унисон с искането на новата здравна министърка Таня Андреева, която се обяви за "либерализиране на забраната за пушене на обществени места".

Законопроектът е за изменение на Закона за здравето. Внесен е от депутатите Волен Сидеров, проф. Станислав Станилов, Деница Гаджева, Маргарита Николова, Калина Балабанова, Миглена Александрова на 28 май.

С него се връща режимът, при който може да се пуши в:

- залите в дискотеки, ресторанти, барове, бистра, кафенета;

- обособени помещения в сградите на летищата;

Забранява се в тези тези помещения да влизат младежи, ненавършили 18 години. В същото време се разрешава през нощта, без никакви ограничения и помещения, да се пуши в дискотеки, барове, кръчми. Законът не дава яснота как ще се процедира в този случай с клиентелата под 18 г.

Ако заведението е с площ под 70 км. м., собственикът ще избира дали то да е за пушачи или за непушачи. Това трябва да се обявява чрез интернет страницата му, в справочници, каталози.

Отменя се забраната на работните места да няма отделно помещение за пушене. 

Депутатите мотивират връщането на стария режим с "нарастване на безработицата с поне 30 хил. души, които собствениците на заведения за обществено хранене бяха принудени да уволнят заради намаления оборот".

Приходите в бюджета заради пълната забрана се свили с 300 милиона, което намалило "възможността на държавата да подкрепя своите граждани", пишат вносителите в мотивите към законопроекта.

Народните избраници твърдят още, че забраната нарушавала правата на гражданите на Република България "по смисъла на възможността сами да определят своя начин на живот".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!