Провокациите от Китай към Тайван продължават: 40 самолета нарушиха зоната за противовъздушна отбрана

OFFNews 14 септември 2023 в 10:12 1689 0

Тайванско национално знаме се вее близо до сградата на Националната мемориална зала на д-р Сун Ятсен в Тайпе, Тайван, 7 май 2023 г.

Снимка БТА/АП

Тайванско национално знаме се вее близо до сградата на Националната мемориална зала на д-р Сун Ятсен в Тайпе, Тайван, 7 май 2023 г.

Провокациите на Китай към Тайван продължават.

След като вчера Министерството на отбраната на острова съобщи, че е засякло 28 китайски военни самолета в зоната си за противовъздушна отбрана, към днешна дата, за 24 часа, самолетите нарушители вече са 40 - предава Ройтерс.

Те са летели предимно към южната част на Тайван и към канала Баши.

Най-малко четири от летателните апарати са пресекли средната линия на Тайванския пролив на северозапад от острова, според карта, предоставена от министерството.

Вчера Тайпе определи действията като част от постоянния тормоз от Пекин на фона на увеличаващото се напрежение в пролива. Демократично управляваният Тайван, който Китай възприема като своя собствена територия, се оплаква през последните години от засилени китайски военни действия близо до острова. Каналът Баши е воден път между остров Мавулис във Филипините и остров Орхидея в Тайван, част от пролива Лусон между Източнокитайско море и Южнокитайско море.

Китайското министерство на отбраната продължава да не коментира изпращането на самолети.

Самолетите не бяха единствените нарушители вчера. Повече от 20 китайски военни кораба, включително Разрушители тип 055, са плавали пред канала Баши и пролива Мияко в Тихия океан в сряда – казва източник, запознат с планирането на сигурността в региона, пред Ройтерс. Той определя китайските военноморски маневри и тренировъчните учения на групата самолетоносачи като „очевидно предизвикателство“ след последните военни действия на САЩ и техните съюзници в региона.

Американски и канадски военни кораби са преминали през Тайванския пролив в събота, съобщи американският флот. Това е втората подобна съвместна мисия от юни насам. Тя съвпадна със срещата на Г-20 в Индия.

Военноморските сили на двете страни също са провели учения в Южнокитайско море тази седмица – според ВМС на САЩ.

Пекин увеличи военните си операции около Тайван през последните няколко години в отговор на това, което нарича „сговор“ между Тайван и САЩ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!