Тайван: 28 китайски военни самолета навлязоха в зоната ни за противовъздушна отбрана

OFFNews 13 септември 2023 в 14:28 3719 0

Тайванско национално знаме се вее близо до сградата на Националната мемориална зала на д-р Сун Ятсен в Тайпе, Тайван, 7 май 2023 г.

Снимка БТА/АП

Тайванско национално знаме се вее близо до сградата на Националната мемориална зала на д-р Сун Ятсен в Тайпе, Тайван, 7 май 2023 г.

Министерството на отбраната на Тайван съобщи, че е засякло 28 китайски военни самолета в зоната си за противовъздушна отбрана в сряда сутринта, предаде Ройтерс. Тайпе определя това като част от постоянния тормоз от Пекин на фона на увеличаващото се напрежение в пролива.

Демократично управляваният Тайван, който Китай възприема като своя собствена територия, се оплаква през последните години от засилени китайски военни действия близо до острова.

Тайванското военно министерство съобщава, че около 6 ч сутринта китайски бойни самолети, включително изтребители J-10, са прелетели в югозападния ъгъл на зоната за идентификация на противовъздушната отбрана.

Някои от тези китайски самолети са прекосили Канала Баши за тренировъчни полети с китайски самолетоносач в Тихия океан, твърди министерството.

Каналът Баши е воден път между остров Мавулис във Филипините и остров Орхидея в Тайван, част от пролива Лусон между Източнокитайско море и Южнокитайско море.

Китайското министерство на отбраната не е коментирало случая.

Силите на Тайван са наблюдавали ситуацията и са вдигнали във въздуха собствени самолети на военновъздушните сили и са активирали системите си за противовъздушна отбрана.

Повече от 20 китайски военни кораба, включително Разрушители тип 055, са плавали пред канала Баши и пролива Мияко в Тихия океан в сряда – казва източник, запознат с планирането на сигурността в региона, пред Ройтерс.

Той определя китайските военноморски маневри и тренировъчните учения на групата самолетоносачи като „очевидно предизвикателство“ след последните военни действия на САЩ и техните съюзници в региона.

Американски и канадски военни кораби са преминали през Тайванския пролив в събота, съобщи американският флот. Това е втората подобна съвместна мисия от юни насам. Тя съвпадна със срещата на Г-20 в Индия.

Военноморските сили на двете страни също са провели учения в Южнокитайско море тази седмица – според ВМС на САЩ.

Пекин увеличи военните си операции около Тайван през последните няколко години в отговор на това, което нарича „сговор“ между Тайван и САЩ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки