Провинция Квебек ще приема имигранти само след тест за ценности

OFFNews Последна промяна на 31 октомври 2019 в 10:40 3670 0

Канадската провинция Квебек скоро ще изисква от икономическите имигранти да преминат през „тест за ценности“, това е записано в нова промяна в правилата, предаде Би Би Си, цитирана от БНР.

Премиерът на провинцията Франсоа Лего заяви, че потенциалните имигранти трябва да осъзнават ценности като равните права на мъжете и жените. Правителството на провинцията обяви, че въпросите в теста ще бъдат базирани на хартата за правата в Канада.

Нововъведението влиза в сила от 1 януари 2020 г.

Ако се провалят, кандидатите могат да вземат онлайн теста отново. За успех са нужни 75%. Ще има възможност и за курс, който покрива темите в своеобразния изпит.

Лего заяви, че новодошлите трябва да знаят и за светския закон на провинцията, който забранява на държавни служители като съдии, полицаи и учители да носят религиозни символи – кипa, тюрбан или хиджаб, кръстче, докато са на работа.

Оценката от 20 въпроса ще се съсредоточи върху въпроси около демокрацията, френскоговорящото общество в Квебек, светския характер на държавата и равнопоставеността между мъже и жени.

Целта е да се обезпечи, че новодошлите „се интегрират в обществото и се придържат към ценностите на Кебек“, заяви провинциалният министър на имиграцията Симон Барет.

Примерни въпроси са: „В Квебек мъжете и жените имат еднакви права и са смятани за равни от закона, правилно или неправилно?“ и „Посочете който от следните примери е дискриминация: отказ от назначаване на жена, която е бременна, на мъж, който няма необходимата диплома, или на човек заради неговия етнически произход“.

Ценностите са част от реформа на имиграционната система на дясноцентристката партия КАК (Коалиция за бъдещето на Квебек), по чиято оценка 26 300 новодошли икономически имигранти и членовете на техните семейства ще бъдат подложени на тест през следващата година.

Политиката на провинцията едва ли ще бъде оспорена от федералното правителство. Наскоро премиерът либерал Джъстин Трюдо заяви, че този критерий е в рамките на правомощията на Квебек.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови