Провал на преговорите за коалиция в Италия, страната е пред нови избори

OFFNews 08 май 2018 в 11:29 2298 0

Снимка EPA

Серджо Матарела

Преговорите за коалиция в Италия се провалиха, което изправя страната пред нови избори или неутрално правителство до края на годината, което да се грижи за финансите и да подготви предсрочни избори в началото на следващата година. 

Президентът Серджо Матарела обяви, че това са единствените два варианта пред страната, след като третият кръг от преговори за коалиция приключи без успех. 

Двете партии с най-голяма подкрепа на изборите - крайнодясната "Лига" и антисистемната Движение "Пет звезди", обявиха, че предпочитат провеждане на нови избори, като призоваха вотът да е на 8 юли. 

Лидерът на "Пет звезди" Луиджи ди Майо вече заяви, че ще отхвърли всяко експертно правителство, което би предложил президентът Серджо Матарела.

Матео Салвини - лидерът на "Лига", която е част от коалицията, взела най-много гласове на изборите - 37%, поиска Матарела да даде на коалицията му мандата за съставяне на правителство, като изрази увереност, че ще успеят да си набавят необходимите им гласове за парламентарно мнозинство. 

Салвини настоява, че той трябва да е следващият премиер. 

Популисткото Движение "Пет звезди", което получи 32% от гласовете на изборите, прикани отново Салвини да се съюзят, но той отхвърли искането заради условието да скъса отношенията си със Силвио Берлускони. 

Така провеждането на нови избори изглежда все по-вероятно. 

Ако все пак се стигне до управление на назначено от президента правителство, то ще трябва да се заеме с подготовката на бюджета на страната за 2019 г. и да опита да предотврати очакваните негативни ефекти от планираното за по-късно тази година увеличение на данъците върху продажбите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови