Италия даде властта в ръцете на евроскептици и популисти

OFFNews 05 март 2018 в 15:52 6789 2

Снимка Ройтерс

Един от големите победители на изборите - Матео Салвини.

Италия обръща гръб на досегашната си политическа система. Избирателите дадоха властта в ръцете на евроскептични и антиимигрантски формации, но нито една от тях не получи достатъчно голяма подкрепа от избирателите, за да управлява сама, показват резултатите от проведените вчера парламентарни избори. В какъв формат ще е коалицията предстои да видим, след като и двамата основни победители поискаха властта.

Дясната коалиция извоюва "правото и задължението да управлява", заяви лидерът на "Лига" Матео Салвини днес на пресконференция в централата на партията в Милано, цитиран от Франс прес и БТА. Неговата партия спечели 17.6% от вота и изпревари коалиционния си партньор "Форца Италия" (14%) на бившия премиер Силвио Берлускони. Коалицията ще има най-много места в долната камара на парламента.

Евроскептиците от Движение "Пет звезди" обаче имат най-големия самостоятелен резултат. Те вземат близо 1/3 от общия вот (32.3%) и лидерът на Движението - 31-годишният Луиджи ди Майо, също ясно посочи, че иска властта и даде да се разбере, че е отворен за преговори за коалиция.

Лига

На пресконференция Салвини заяви, че няма да участва в "супа минестроне" - явно имайки предвид широка коалиция, пише Ройтерс. АП пък тълкува думите му като нежелание да управлява с популистите от Движение "Пет звезди".

Салвини коментира изборните резултати с нежеланието на италианците да бъдат управлявани от Берлин, Брюксел или финансовите пазари.

"Решенията за Италия ще бъдат вземани от италианците. Еврото беше и си остава грешка", заяви Салвини, но допълни, че организирането на референдум за членството на Италия в еврозоната е "немислимо".

"Оставам си горд популист", каза Салвини и допълни, че Европа трябва да се страхува по-скоро от "престъпниците и паразитите", отколкото от популистките движения.

Пет звезди

Луиджи ди Майо също смята, че има правото да състави следващото правителство на Италия.

"Имаме отговорността да дадем правителство на Италия. Ние сме политическа сила, която представлява цялата страна, нещо което не мога да кажа за другите формации и това неизбежно ни придвижва към управлението на страната", заяви 31-годишният Ди Майо на пресконференция в Рим.

"Движение "Пет звезди" утрои броя на депутатите си, както и бяхме обявили по време на кампанията" добави той и благодари на 11-те милиона избиратели, които са дали доверието си на движението му.

"Има цели области, където получихме над 50 процента, има райони, където взехме 75 процента от гласовете", изрази задоволство Ди Майо.

Той изброи основните проблеми, с които трябва да се захване следващото управление: бедността, разхищенията, имиграцията, сигурността и заетостта.

"Имаме историческата възможност да отговорим на тези проблеми, да направим неща, които чакаме от 30 години", заяви Ди Майо.

Той изрази готовност да преговаря с всички политически партии за съставянето на следващия кабинет, отбелязва ДПА.

Движение "Пет звезди" се появи през 2009 г. от отхвърлянето на старата политическа класа и за по-малко от 10 години стана първата партия на Италия, като взе 32 процента от гласовете на вчерашните избори, отбелязва АФП.

Междувременно управляващата Демократическа партия на бившия премиер Матео Ренци получи само 18.9%, а след обявяването на резултатите Ренци обяви, че подава оставка от ръководния пост в нея.

Избирателната активност е била 73%, по данни на вътрешното министерство на страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови