Провал на японската космическа мисия: Модулът й се разби в Луната

OFFNews 26 април 2023 в 07:38 5101 0

Такеши Хакамада

Снимка БТА/АП

Такеши Хакамада, вдясно, основател и главен изпълнителен директор на ispace, на пресконференция в Токио

Очевидно космическият модул "Хакуто-Ар"на японска компания се е разбил, докато се е опитвал да кацне на Луната, губейки контакт моменти преди приземяването, съобщи Асошиейтед прес.

Повече от шест часа след прекратяването на комуникацията токийската компания "Айспейс" най-накрая потвърди това, което всички подозираха, като каза, че има "голяма вероятност“ спускаемият модул да се е ударил в Луната. Това беше разочароващ неуспех за "Айспейс". След мисия от 4 месеца и половина компанията беше на прага да направи това, което само три държави са направили: успешно приземяване на космически кораб на Луната.

Такеши Хакамада, основател и главен изпълнителен директор на "Айспейс", изрази надежда дори след загубата на контакт, когато спускаемият модул се спусна през последните 10 метра, движейки се с около 25 км/ч.

Екип с мрачни лица заобиколи Хакамада, когато той обяви: „Трябва да приемем, че не можем да завършим кацането на лунната повърхност.“

"Установено е, че има голяма вероятност спускаемият апарат в крайна сметка да е извършил твърдо кацане на повърхността на Луната.“, гласи официалното изявление за случилото се. Ако всичко беше минало добре, "Айспейс" щеше да е първата частна компания, осъществила кацане на Луната.

Хакамада обеща да бъде направен нов опит, като каза, че вече се работи по втора мисия до Луната през следващата година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика