Протестиращи събориха и хвърлиха в река статуя на търговец на роби

OFFNews 07 юни 2020 в 19:47 10939 3

Протестиращи в Бристъл събориха и хвърлиха в река статуя на търговец на роби, предава Би Би Си от втория ден на протести срещу расизма във Великобритания. Те се провеждат в знак на солидарност с американските демонстрации, започнали след убийството на чернокожия арестант Джордж Флойд от бял полицай при арест на 25 май.

Протестиращите в Бристъл използваха въжета, за да съборят брозовата статуя на Едуард Колстън, известен английски търговец на роби от 17-и век, филантроп и депутат. Смята се, че като член на Кралската африканска компания е транспортирал повече от 80 хил. мъже, жени и деца от Африка в Южна и Северна Америка. Преди смъртта си през 1721 г. той завещава богатството си на благотворителни организации и наследството му все още може да се види по улиците на Бристъл, на мемориали и сгради.

След като свалиха статуята на земята, протестиращи позираха, като опряха коляно във врата на статуята, с което напомниха за начина, по който бе убит Флойд - задушен при арест от притискащото врата му коляно на полицая Дерек Човин в продължение на близо 9 минути. Смъртта му разпали протести срещу расизма в целия свят.

Статуята на Колстън бе влачена по улиците на Бристъл и хвърлена в река Ейвън, а празната основа на паметника бе използвана за платформа за речи.

Смята се, че в Бристъл са протестирали около 10 хил. души. Мнозина носеха плакати с надписи "Не мога да дишам" (изречението, което повтаря Флойд преди смъртта си) и "Животът на чернокожите има значение" (Black Lives Matter).

Във Великобритания днес протести имаше също в Манчестър, Нотингам и Единбург. 

Вчера повечето протести в Централен Лондон бяха основно мирни, но имаше и сблъсъци с полицията, както и ранени полицаи.

Полицията продължава да призовава демонстрантите да намерят друг начин да изразяват позицията си с оглед незатихналата епидемия от коронавирус. Но хилядите протестиращи в Лондон не се съобразяват с този призив. Днес отново се събраха много хора пред американското посолство в Лондон.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5712

3

tough

08.06 2020 в 08:46

Аааа, то било у великата Британия. Ми уточнявайте ги тия неща още със заглавието, не е нужно да цъкаме безсмислено насам-натам.

2905

2

ровччч

08.06 2020 в 00:12

Лошото е че най-вероятно и бели са участвали в събарянето на статуята. Крайно време е полицията да вземе мерки срещу тази неомарксистка паплач. Трябва също да се разследват подбудителите на вандалските акции, и да се разбере кой ги спонсорира.