Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Протест в подкрепа на Джулиан Асанж в Брюксел

OFFNews 24 април 2022 в 20:36 1672 0

Стотици излязоха на протест в Брюксел в подкрепа на Джулиан Асанж, съобщи информационна агенция Belga.

Демонстрантите призоваха Великобритания да се откаже от решението си да екстрадира Асанж в САЩ, където той може да бъде осъден на 175 години затвор.

"Това, което се случва с Джулиан Асанж, е атака срещу свободата на пресата", заяви Мари-Франс Депре от Комитета "Свободен Асанж" в Белгия. По думите й, ако журналисти като Асандж изтъкват злоупотреби, на съд трябва да бъдат дадени злоупотребите, а не журналистите.

Депре добави, че протестиращите искат да окажат натиск върху Европейския съюз и европейските държави да предприемат действия в подкрепа на основателя на "Уикилийкс". 

През седмицата съд в Лондон издаде заповед за екстрадирането на Джулиан Асанж в САЩ, където са му повдигнати 18 обвинения. Юристи, действащи от името на американските власти, заявиха пред апелативния съд преди време, че решението на съда от по-долна инстанция, с което искането за екстрадирането на Асанж бе отхвърлено, е неправилно. 

Ако вътрешният министър на Великобритания Прити Пател подпише, роденият в Австралия основател на сайта "Уикилийкс" е застрашен от ефективна доживотна присъда. Защитата на Асанж обаче все още има възможност да обжалва пред Върховния съд в Лондон, ако министърът реши да го екстрадира.

Асанж е издирван в САЩ за изтичане на секретни документи за войните в Ирак и Афганистан.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!