Прокуратурата повдигна обвинения на Виктор Понта

OFFNews 13 юли 2015 в 14:04 2726 5

Прокуратурата повдигна обвинения на Виктор Понта

Прокуратурата в Румъния повдигна обвинения на премиера Виктор Понта. Румънският министър-председател ще се изправи пред съда за корупция от времето, когато е работел като адвокат.

Според обвинителния акт Понта ще отговаря за измама, неплащане на данъци и пране на пари. Част от имуществото на премиера е иззето до края на разследването.

Виктор Понта е доктор по правни науки и бивш прокурор, разследвал престъпления, свързани с корупцията и прането на пари. Разследването срещу него сега е свързано и с бившия министър на транспорта от кабинета му Дан Сова, който веднъж вече е разследван за корупция.

В средата на юни румънският парламент отхвърли вота на недоверие за правителството. На опозицията ѝ бяха необходими 278 гласа. За оставката на премиера обаче гласуваха 194 депутати.

Президентът на Румъния Клаус Йоханис призова Понта да подаде оставка, като подчерта, че страната не трябва да има премиер, който е заподозрян в извършването на престъпление. В отговор премиерът обяви, че само румънският парламент може да го отстрани, и обеща да предостави всички необходими доказателства за своята невинност.

През март министърът на финансите в правителството на Понта подаде оставка, след като срещу него също започна разследване за корупция. Друг бивш министър от кабинета на Понта - Ливиу Драгня, беше осъден през май изборни измами. Адриан Нъстасе - бивш премиер и наставник на Понта, лежа в затвора за корупция.

Следващата година в Румъния има избори, които партията на Понта ще опита да спечели, на фона на спорни данъчни промени и съкращения в администрацията. Разследването срещу него идва и малко след като в парламента беше отхвърлен вотът на недоверие, което опозицията поиска.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews