Разследват румънския премиер за пране на пари

OFFNews 05 юни 2015 в 13:05 3455 6

Разследват румънския премиер за пране на пари

Румънският премиер Виктор Понта попадна под ударите на прокураурата. В петък прокурори заявиха, че са започнали разследване, в което Понта е заподозрян за укриване на данъци и пране на пари. 

Прокурорите са подали формална молба в парламента, който може да свали имунитета на държавния глава, за да може разследването да продължи, се казва в декларация на антикорупционната агенция (DNA) на страната, цитирана от АФП.

Виктор Понта е доктор по правни науки и бивш прокурор, разследвал престъпления, свързани с корупцията и прането на пари. Разследването срещу него сега е свързано и с бившия министър на транспорта от кабинета му Дан Сова, който веднъж вече е разследван за корупция. 

Прокуратурата разследва Понта и във връзка с конфликт на интереси, в качеството му действащ премиер. 

През март министърът на финансите на Понта подаде оставка, след започване на разследване за корупция. Друг бивш министър от кабинета на Понта - Ливиу Драгня, беше осъден през май изборни измами. Адриан Нъстасе - бивш премиер и наставник на Понта, лежа в затвора за корупция. 

Следващата година в Румъния има избори, които партията на Понта ще опита да спечели, на фона на спорни данъчни промени и съкращения в администрацията. Разследването срещу него идва и малко след като в парламента беше отхвърлен вотът на недоверие, което опозицията поиска.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!