Понта: Невинен съм, правосъдието греши

OFFNews 07 юни 2015 в 15:00 3545 3

Понта: Невинен съм, правосъдието греши

Разследваният за корупция министър-председател на Румъния Виктор Понта днес отново изключи да подаде оставка, като заяви, че е невинен, и намекна за възможни "грешки" на правосъдието, съобщава БГНЕС.

Ще докажа невинността си и ще положа усилия да подобря съдебната система, за да попреча тя да допуска нови грешки, каза Понта след съвещание на представители на лявоцентристката коалиция, която оглавява.

Социалдемократът Понта е разследван за измами, съучастничество в укриване на данъци и пране на пари по времето, която е бил адвокат, а след това депутат – от 2007 до 2011 г.

Специализираната прокуратура за борба с корупцията (DNA) го подозира освен това в конфликт на интереси при изпълнението на премиерските му функции и поиска от парламента зелена светлина за наказателно преследване и по тези пунктове.

Целта на тези обвинения е да се предизвика смяна на правителството, твърди Понта, според когото подобна процедура, която би заобиколила парламента, би била равнозначна на държавен преврат.

Не ми се ще да кажа на сина си, че може да отида в затвора само защото съм министър-председател, изтъкна той.

Понта, който е на 42 г., вече отхвърли призива да подаде оставка, отправен от президента Клаус Йоханис, като подчерта, че само парламентът може да го освободи.

Имам дълг към 5,3 милиона румънци, гласували за мен на президентските избори, които Йоханис спечели, твърди той.

От два дни близо четиридесетина областни организации на социалдемократическата партия, както и женски асоциации и пенсионерски сдружения изпращат многобройни послания на солидарност с него – лавина, която малко напомня на безбройните телеграми в подкрепа, изпращани в комунистическото минало на "скъпия кондукатор" Николае Чаушеску.

Сега топката е в полето на парламента. Юридическата комисия, която в понеделник ще изслуша Понта, разполага с две седмици да подготви отговор на искането на прокуратурата.

Едва след това парламентът ще може да се произнесе, държейки сметка или не на становището на тази комисия.

Ако парламентът отхвърли искането, което изглежда вероятно предвид голямото мнозинство, което има левият център, преследването ще продължи само по пунктовете, по които Понта е обвинен, бидейки адвокат.

След като срещу него не е предприето преследване за действия, извършени при упражняването на функциите му, премиерът не може да бъде отстранен и от държавния глава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!