Пристанището на Мариупол постепенно се превръща в руска военна база

OFFNews 04 януари 2023 в 17:37 5863 5

пристанище

Снимка https://t.me/andriyshTime/5554

Пристанището в Мариупол.

Пристанището на Мариупол постепенно се превръща във военна база, твърди съветник на украинският кмет на окупирания от руските военни град Петро Андрюшченко, съобщава CNBC.

"Окупаторите постепенно го превръщат във военна база", написа той в канала Телеграм.

"В края на декември всички жители на Мариупол са уволнени от пристанището (с изключение на някои сътрудници) и са докарани работници от Москва. Започна работата по разделянето на кейовете на условно граждански и условно военни. Поради затлачването на канала плавателни съдове с малко оборудване, като например РМЗ от клас "река-море", все още могат да влизат в акваторията на пристанището. Това обаче не е пречка за данъчното облагане на доставките на военно оборудване през пролетния период на навигацията", съобщава Андрюшченко.

По думите му досега са били регистрирани единични несистемни пристигания до пристанището на РМЗ със строителни материали и контейнери с неизвестно съдържание. Отделно от това някои работници от Мариупол са били "командировани" в Крим през третото десетдневие на декември. След това контактът с тях е изгубен и местонахождението им е неизвестно за роднините им. 

"Движението на военна техника е възобновено към северната част на Донецка област. Вчера наблюдавахме интересна тенденция на широкомащабно реверсивно движение от Бердянск/Мелитопол към Мариупол и Донецк. Нашите източници съобщават и за голямо струпване на военно оборудване, жива сила и хеликоптери преди влизането в Бердянск от Мариуполския пръстен", пише още Андрюшченко.

И допълва:"Щастливите сервитьори в руския свят станаха два пъти по-щастливи, след като получиха руски паспорт. Сега военното комендантство, заедно с полковете, е получило заповед да осигури спешна регистрация на щастливите мъже за военна служба. Сега те подлежат на мобилизация без никакви изключения, което беше обещано от Пушилин заради придобиването на руско гражданство. Какво да кажа - поздравления, мръсници".

CNBC посочва, че не е успяла да провери твърденията му. 

Мариупол бе окупиран от руските сили миналия май след продължителна обсада на украински бойци в стоманодобивния завод "Азовстал". Руските безмилостни бомбардировки на града до превземането му оставиха голяма част от него в руини, напомня бизнес телевизията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

5

Джендо Джедев

04.01 2023 в 22:17

Веждичка,

Виждаме как се възстановява - пристанището му става военна база. :D

Какво стана с ония строители в Мариупол, платиха ли им? Или в бързината позабравиха? ;)

1000

4

Рашистан-WC

04.01 2023 в 20:46

belovejdov, стига рева за руската кочина. Скоро ще се разпадне, забрави я.

10298

2

AntiZ

04.01 2023 в 19:06

Колко трябва да си тъп та да правиш военно пристанище на територия, която не е твоя и която съвсем скоро ще бъде върната така, както се върна Харков, Херсон и стотици други села и градове! Трябва просто да си руснак! За мен това отдавна е диагноза.

345

1

Джендо Джедев

04.01 2023 в 17:45

Нормално, ватенките не знаят друго освен да заграбват и да военизират. Генетично увреждане, какво да правиш!