Президентът на Иран: Хората просто искат повече права

OFFNews 01 януари 2018 в 18:23 3943 0

Иранският президент Хасан Рухани заяви днес, че би било грешка да се гледа на протестите, разтърсващи страната, просто като на чужда конспирация, предаде ДПА.

"Проблемите на хората са не просто икономически, те искат също повече свободи", заяви Рухани на извънредна среща по сигурността, косвено критикувайки твърдолинейните представители на режима, които се противопоставят на опитите му да прокара политически и културни реформи.

"Но това правителство не е поставило всичко под контрола си", добави президентът, визирайки факта, че окончателното решение по много ключови въпроси се взема от консервативни духовници, които заемат важни постове във властта. Имайки предвид това, Рухани отбеляза, че протестите трябва да бъдат смятани за възможност, а не за опасност.

От миналия четвъртък хиляди иранци протестират срещу високата цена на живота, безработицата и близкоизточната политика на Техеран въпреки предупрежденията от страна на представители на силите за сигурност. По-рано днес иранската държавна телевизия съобщи, че досега 12 души са били убити по време на протестите в цялата страна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови