Премиерът Орбан предложи да отвори коридор за бежанци, ако Западът го поиска

OFFNews 05 ноември 2021 в 16:52 2280 0

Унгарският премиер Виктор Орбан предложи да отвори коридори през страната за бежанци и мигранти, водещи на запад, ако Западът го поиска, предаде БТА.

"Ако се нуждаете от тях, вземете ги", заяви той. 

Предложението му идва на фона на продължаващия приток от мигранти към ЕС през Беларус. По-рано тази година президентът Александър Лукашенко обяви в отговор на санкциите на ЕС, наложени на страната му, че вече няма да спира мигранти по пътя им към Европейския съюз. ЕС пък го обвини в организиране на превоз на хора от райони в криза.

През първите четири дни на ноември повече от 80 мъже и жени са били спрени при опит нелегално да влязат в североизточната германска провинция Мекленбург-Предна Померания, която се намира на границата с Полша. Задържаните през октомври са общо 749 души. Повечето от тях са дошли от Ирак и Иран, а някои - от Сирия и Йемен.

Премиерът Орбан, който е на власт от 2010 г., направи практически невъзможно кандидатстването за убежище в Унгария. През 2015 г. той нареди издигането на метална ограда на границата със съседна Сърбия, отбелязва ДПА.

Бежанците и мигрантите, задържани в Унгария, се депортират от властите обратно в Сърбия без допълнително производство.

Според защитници на човешките права и Агенцията за бежанците на ООН тази практика е противозаконна. А според ЕС политиката на страната за предоставяне на убежище нарушава европейските и международните закони. Това е и причината срещу Унгария да са започнати няколко процедури за нарушение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!