Преизбраха Марин Льо Пен начело на крайната десница във Франция

OFFNews 04 юли 2021 в 14:06 1382 0

Снимка Getty Images

Марин Льо Пен очаквано бе преизбрана днес за лидер на френската крайнодясна партия Национален съюз (НС), предаде Франс прес, цитирани от БТА.

Това ще бъде нейният четвърти пореден мандат на поста, а есента ще се оттегли временно от него, за да се посвети на кандидат-президентската си кампания за изборите през пролетта на 2022. 

Льо Пен беше единственият кандидат и получи 98,35% от гласовете на конгреса на партията в Перпинян.

Вторият в партията Жордан Бардела, беше избран с най-висок резултат в Националния съвет на формацията. Там попадат още кметовете на Перпинян Луи Алио и на Енен-Бомон Стив Бриоа.

Именно Националният съвет ще избере временен лидер на партията по време на кампанията на Льо Пен. Има очаквания това да е Бардела, но Алио също има стремежи към поста. 

В първия ден на конгреса се чуха и обвинения към Льо Пен, че е направила завой от идеологията на партията и се е приближила до позициите на традиционните формации, което може да й коства гласове догодина.

Очаква се основният съперник на водачката на десницата да бъде настоящият президент Еманюел Макрон. Двамата достигнаха до балотаж на предните президентски избори през 2017 г. На скорошните местни избори обаче, формациите и на двамата политици понесоха сериозна загуба, като не успяха да спечелят в нито един регион. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови