Преговорите за Брекзит официално започнаха

offnews 19 юни 2017 в 12:54 1895 1

Ръководителят на преговорния екип на Европейската комисия за Брекзит Мишел Барние даде началото на преговорите за излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз, в присъствието на британския външен министър Дейвид Дейвис, пристигнал в Брюксел, съобщи Франс прес.

"Днес ние започваме преговорите за излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз", заяви тържествено Барние, след като стисна ръката на Дейвис. Той уточни, че целта на тази първа среща ще бъде определяне на приоритетите и програмата на преговорите.

Британският външен министър от своя страна заяви, че ще се стреми към "позитивен и конструктивен" тон в преговорите и добави: "Повече неща ни свързват, отколкото ни разделят", предаде Ройтерс.

Британският външен министър Борис Джонсън заяви, че преговорите за Брекзит трябва да подготвят почвата за "дълбоко и специално партньорство", каквото Лондон иска да поддържа занапред с ЕС. 

Преди днешната среща в Люксембург на външните министри от съюза Джонсън изрази надежда, че преговорите ще доведат до "щастлива развръзка", която да е "от полза и за двете страни".

"Най-важното сега е да е гледаме към хоризонта, да мислим за бъдещето и за ново партньорство - дълбоко и специално партньорство, което искаме да изградим с нашите приятели", каза той.

На 23 юни 2016 г. британците подкрепиха с близо 52 процента от гласовете напускане на Евросъюза. Това предизвиква изумление сред съседите им и политически сътресения в Обединеното кралство, вторичните трусове от които продължават се усещат и до днес.

Източник: БТА

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

1

Denis Rizanov

26.06 2017 в 12:30

Преговорите са ясни.
Ние излизаме, вие се оправяйте.
И няма да платим нищо, но си запазваме всички права, които имахме като членове. типично по дребнобритански!
Няма учудени.