Преговорите с Гърция продължават в Брюксел

OFFNews Последна промяна на 25 юни 2015 в 07:32 2921 10

Снимка БНР

Тежките преговори между Гърция и кредиторите й се възобновяват в Брюксел. Снощи двете страни за пореден път постигнаха споразумение за условията, при които Атина да получи спасителен заем от еврозоната. 

Експертните преговорни екипи прекъснаха разговорите и се разбраха да започнат отново тази сутрин. Към тях ще се присъединят премиерът на Гърция Алексис Ципрас, управляващият директор на МВФ Кристин Лагард, заедно ръководителя на ЕЦБ Марио Драги и шефа на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер с екипа му, съобщи БНР. Последното предложение на гръцкото правителство беше отхвърлено вчера, а Ципрас не се съгласи с предложенията от МВФ за по-рязко вдигане на пенсионната възраст и по-широка основа за вдигане на данъците. 

Евентуалното споразумение за заем от 7,2 милиарда евро днес трябва да мине на формално гласуване от финансовите мистри от еврозоната, които се събират за 4-ти път в 14.00 часа българско време. От 17 часа е насрочена срещата на държавните и правителствени ръководители на ЕС, чийто дневен ред ще бъде изместен от гръцките проблеми.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.06 2015 в 17:01

Самуиле, какво означава "достъп до Средиземно море"? То и сега Русия, Китай и който се сетиш си имат достъп до Средиземно море, никой никого не спира!

"Флиртове с Путин" звучи доста мъгляво. Гърция най-много да свали митото за руски стоки (ако вече е извън ЕС, разбира се), да пусне някоя газова тръба без да се съобразява с европейското законодателство и да си направи някоя и друга атомна централа (което и бездруго могат да си го правят и докато са си в ЕС). За газта няма особено значение защото ако искат да я продават на Европа, ще трябва да се съобразят с европейското законодателство. Та така. Единственото, което ЕС ще изгуби от евентуалното излизане на Гърция от Съюза е имидж. Не че е малко, ама не е някаква геополитическа трагедия. Камо ли пък за САЩ. Излизането от ЕС не означава излизане от НАТО. Та така.

25.06 2015 в 14:02

Наистина, както първия път така и сега не разбирам докрай въпроса ти. В смисъл, че геополитеческите негативи от загубата на Гърция за ЕС са очевидни. Излизането от орбитата на ЕС прави Гърция самостоятелен играч, която не се знае под чие покровителство ще се окаже. Всъщност, знае се. Това ще означава ключова държава с пряк достъп до Средиземно море да може да започне открит флирт с Путин. Няма как да се допусне такъв вариант. Ще излезе по-скъп от 300 млрд. за САЩ! Затова Гърция остава в съюза, но това също е грешно решение. Затова и в първоначалния пост казах, че ЕС е докаран в ситуация lose-lose. Част от вината, за да се озове в тая ситуация е именно САЩ, чиято позиция е ясна и Ципрас я използва максимално в преговорите, за да изнудва ЕС до край. УСПЯЛ Е, НЕЗАВИСИМО, ЧЕ АГЕНТА от 6-ТО БОГДАН /ВЕСО ДРЕМДЖИЕВ от ОН ЕЪР БЪЛГАРИЯ/ още тая вечер ще ни обясни, как Ципрас е отстъпил :)))

25.06 2015 в 11:55

Самуиле, аз не те попитах дали ЕС ще допусне излизането на Гърция от него, а те питах, цитирам, "как точно ЕС би изпуснал Гърция за геоплолитическите интереси на краварите". Да го обясня малко по-елементарно: какви именно геополитически интереси биха изпуснали краварите с излизането на Гърция от ЕС. Благодаря предварително!

25.06 2015 в 10:11

Бате Влади разяснявам най-добронамерено:
Гърция НЯМА да излезе от ЕС! А би трябвало, ако подхождаме с нормалната икономическа логика. Написал съм, че именно САЩ няма да позволи такова развитие, затова марионетките му Меркел и Оланд са толкова отстъпчиви и толкова упорито търсят "решение", въпреки, че гърците не помръдват от позицията си. Американската политика не може да си позволи да жертва геополитическите си интереси на ключова страна в ключов регион с оглед растящото противопоставяне, което се инспирира именно от САЩ. При други обстоятелства отдавна трябваше да са приключили такива преговори. Но, НЕ.., Гърция ЩЕ ОСТАНЕ в ЕС и то при неизпълнение на почти нищо от условията им. Такава държава с такъв пример в ЕС го обрича на недоверие и залага огромна бомба в него. Ето тази бомба се залага от САЩ, а ние ще я плащаме - жителите на ЕВРОПА. Липсата на суверенитет се накзва!

25.06 2015 в 10:00

Към 2, кой викаш не можел да си плаща дълговете, че щели да му ги опростят?

https://twitter.com/NationalDebt

А това някой, някога ще го плати ли? След колко хилядолетия?

25.06 2015 в 09:28

Преговорите за Гърция ако не друго поне са добър повод на борсовите спекуланти да въртят едни виртуални пари.
Намръщи се някой и тряс борсите падат, излязат малко усмихнати от поредната среща и хоп борсите скачат. Само за последните дни тези лупинги облагодетелстваха играчите. Друга полза от тези преговори за сега няма.

25.06 2015 в 09:00

Наш юначко Самуил
Днес отрано се е понапил!

Абе, Самуиле, хайде да ни обясниш на нас, плебса, как точно ЕС би изпуснал Гърция за геоплолитическите интереси на краварите?

25.06 2015 в 08:54

До 1
Ципрас победител?
Над здравия разум - ДА.
Съсипвайки държавата си - ДА.
Въвеждайки болшевишки илюзии с доказан негативен икономически ефект - ДА.
Осигуряващ нереформиране на паразитния публичен сектор и незаработени социални придобивки - ДА.
В крайна сметка - разрушаващ икономическата тъкан на Гърция - ДА.
В крайна сметка - ще бъде пребит с камъни - ДА.

25.06 2015 в 08:48

Самуил, то пък една победа. Та ти опростят заеми, които не можеш да връщаш .. мани, мани. Това е комунистически, бедняшки начин на мислене. И 100% да им опростят, когато са забогатели по изкуствен път, ще обеднеят лесно по естествен. Ние по-добре да гледаме нашата си кочина и да бачкаме здраво, защото на нас няма какво да ни опрощават.

25.06 2015 в 08:31

Малката Гърция доведе "могъщия" ЕС до ситуация lose-lose! Когато нещо е гнило няма как да не е така. ЕС е толкова заинтересован /а и притиснат от САЩ/ да не изпусне Гърция за геополитечските итнтереси на краварите, че ще клекне и Ципрас ще се възползва прекрасно. Всъщност той го прави. И го прави в интерес на обикновения грък. Забележително! Докато нашите дупедавци дори и тока не смеят да вдигнат, ако ще е за сметка на бизнеса и ветрогенераторите им, толкова са зависими. Вива Ципрас, Вива Гърция.., ВИЕ ВЕЧЕ СТЕ ПОБЕДИТЕЛИ!