Православната църква на Украйна получи независимост

OFFNews 05 януари 2019 в 14:14 2639 2

Снимка Ройтерс

Вселенският патриарх Вартоломей подписа Томос за автокефалията на Украинската православна църква, предаде УНИАН.

Церемонията се състоя в катедралата "Св. Георги" в Истанбул, резиденция на Константинополския патриарх. Присъстваха президентът Петро Порошенко, председателят на парламента Андрий Парубий и бившият президент Виктор Юшченко. 

Така Украинската парвославна църква стана 15-та поместна православна църква. Вартоломей ще връчи така нареченият „томос“ (указ, постановление на предстоятел на поместна църква по важен въпрос засягащ църковното устройство и организация) за автокефалност на украинския митрополит Епифаний утре – Богоявление.

На 15 декември м. г. се проведе Обединителен събор на представители на украинските православни и избра митрополит Епифаний за глава на обединената поместна православна църква на Украйна. 

Кремъл обвини тогава украинските политици, че използват за политически цели създаването на нова украинска православна църква, независима от Москва. 

На 11 октомври цариградският патриарх Вартоломей I се съгласи да признае независимостта на украинската православна църква от Московската патриаршия, която взе решение за прекъсване на всякакво общение с Цариградската патриаршия. 

Украинската православна църква бе под върховенството на Руската православна църква от далечната 1686 година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews