Правителството на САЩ може да спре работа до часове

OFFNews 30 септември 2023 в 19:22 17488 0

Кевин Маккарти

Снимка Getty Images

Pредседателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти

В Камарата на представителите на Конгреса на САЩ се провежда ново гласуване на фона на очакваното спиране на работата на правителството от полунощ в събота.

Изправен пред бунт от страна на своите колеги републиканци, председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти се опитва да постигне споразумение за 45-дневна пауза.

Не е ясно дали мярката му - намаляване на помощта за Украйна - ще бъде приета.

Четвъртото спиране на работата на правителството през последното десетилетие може да засегне всичко - от пътуването със самолет до издаването на разрешителни за брак.

Повечето държавни служители ще бъдат освободени от работа без заплащане в този период, а важни програми ще бъдат спрени.

Кризата идва след бунт на твърдата десница в Камарата на представителите на САЩ. Републиканците контролират Камарата на представителите с крехко мнозинство, докато демократите държат Сената с едно единствено място. Това означава, че законопроектите за разходи, които да запазят правителството "отворено", трябва да бъдат подкрепени и от двете партии, за да преминат през двете камари и да стигнат до бюрото на президента Джо Байдън.

В събота сутринта председателят на Камарата Маккарти заяви, че ще внесе за гласуване план за 45-дневна продължаваща резолюция (CR). Целта е временното решение да запази федералните агенции отворени, докато Конгресът не постигне съгласие по нов законопроект за финансиране. Резолюцията ще включва средства за подпомагане при бедствия, но няма да включва американска външна помощ за Украйна, за което демократите настояват.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика