Повдигнаха обвинение на Марин льо Пен за фиктивни назначения

OFFNews 30 юни 2017 в 21:25 3199 0

На лидерката на френската крайнодясна партия "Национален фронт" Марин Льо Пен бяха повдигнати обвинения заради разследването за фиктивни назначения в ЕП на членове на партията ѝ, съобщи БТА. 

На Льо Пен са повдигнати предварителни обвинения, а адвокатът ѝ обяви, че ще обжалва в понеделник, тъй като според клиентката му обвиненията нарушават принципа на разделение на властите.

Марин Льо Пен е обвинена в това, че е плащала с пари на Европейския парламент на началничката на кабинета си в Националния фронт Катрин Гризе и на охранителя си Тиери Лежие. Тези нарушения се отнасят до периода 2009-2016 г.

Според разследването по тази схема ЕП може да е ощетен с близо 5 млн. евро. 

Льо Пен бе обвинена също в съучастие в злоупотреба с доверие в периода 2014 г. - 2016 г.

Марин Льо Пен дълго време отказваше да се изправи пред съда. Първата призовка й бе връчена за 10 март, но тогава тя изтъкна, че има имунитет на евродепутат и отказа да я приеме. После каза, че ще приеме призовката, но след президентските и парламентарните избори.

Седемнадесет депутати от Национален фронт, сред които Льо Пен и нейният баща Жан-Мари Льо Пен, са обект на разследването във Франция, започнало през 2015 г. То се отнася за най-малко 40 техни асистенти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!