ЕП свали имунитета на Марин льо Пен

OFFNews 15 юни 2017 в 17:15 3637 2

Европейският парламент отне депутатския имунитет лидерката на крайнодясната партия "Национален фронт" Марин льо Пен. 

Имунитетът на Льо Пен е отнет във връзка с дело за клевета, съобщи Франс прес, цитирана от БТА. 

Льо Пен е обвинена в клевета от кмета на град Ница, консерватора Кристиан Естрози. През май 2015 г. тя заяви, че той е финансирал Съюза на ислямските организации във Франция (преименуван днес на "Френски мюсюлмани"), който обхваща 250 организации и изповядва консервативен ислям, посредством умерени наеми за джамиите.

"Когато някой помага на ислямисткия фундаментализъм да се установи, да се разпространява и да набира хора... някъде, в морално отношение той е донякъде съучастник", беше коментарът на лидерката на "Национален фронт".

Льо Пен не присъства на гласуването на имунитета ѝ, тъй като в момента води кампания за втория тур на парламентарните избори във Франция. 

В момента има и още едно искане за сваляне на имунитета на Марин льо Пен, което е във връзка с разследване срещу нея за фиктивни назначения в ЕП на членове на партията ѝ. Искането за сваляне на имунитета ѝ в този случай все още се разглежда. 

Вчера ЕП отне депутатския имунитет на бащата на крайнодясната лидерка, Жан-Мари льо Пен, който е почетен председател на партията. Той е подведен под отговорност заради изказване от август 2009 г., че в "в основата на 90 процента от произшествията стои имигрант или човек с имигрантски произход". Срещу него се води предварително разследване за публична клевета с расистки характер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови