Поредна нощ на сблъсъци в Турция

26 юни 2013 в 08:57 1838 0

Майки подкрепиха протеста на
Майки подкрепиха протеста на "Таксим" с жива верига. Снимка: ЕПА

В турската столица Анкара избухнаха нови сблъсъци между протестиращи и полицаи.

Както и в предишните дни размириците са се случили на булевард "Дикмен", който води към центъра на града. Органите на реда са използвали водни оръдия и сълзотворен газ срещу протестиращите.

Към момента ситуацията се нормализира, но протестиращите продължават периодично да замерват полицията с камъни, съобщи БНТ. Първоначално по улиците излязоха стотици местни жители, които в спокойна обстановка скандираха лозунги, призоваващи за оставка на правителството.

Междувременно групи от провокатори отново са започнали да издигат барикади на булеварда. Те са били подпомогнати от местни жители.

Днес в Турция предстои да бъде оповестен докладът на т.нар. Група на мъдреците във връзка с процеса за мирно разрешаване на кюрдския проблем. Това е изключително важен процес, който турското правителство започна преди няколко месеца. Групата на мъдреците е съставена от известни общественици и интелектуалци и бе натоварена да разясни детайлите на процеса в различните области на страната и да сондира мненията. Наблюдатели отбелязват, че резултатите от доклада ще бъдат определящи за следващите стъпки, които ще се предприемат за разрешаване на кюрдския проблем.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!