Полският премиер за Одеса: Това е война

OFFNews 03 май 2014 в 17:42 7181 15

Доналд Туск

Русия води война с Украйна. Така полският министър-председател Доналд Туск коментира снощните сблъсъци в Одеса, предадоха украинските медии.

По думите му, дипломатическите усилия на западните страни не са довели до желаната деескалация на „агресията на Русия срещу Украйна“.

„Това е война. Може би донякъде различна, тъй като не е обявена война. Но де факто си имаме работа с война“, заяви полският премиер.

„Когато жертвите достигнат десетки души, когато се използва оръжие, за да бъдат сваляни въртолети (вчера при операцията в Славянск един украински хеликоптер бе свален, а пилотът загина – бел.ред.), всички виждаме, че имаме работа не с въоръжена конфронтация, организирана от демонстранти, а с държава – в конкретния случай Русия“, каза Туск.

При снощните сблъсъци в Одеса между проруски и проукраински активисти загинаха 46 души. "Близо половината от загиналите при сблъсъка се оказаха руски граждани и жители на Приднестровието (проруски автономен район в Молдова, признат за държава от Москва, но не и от световната общност – бел.ред.)"

Властите в Киев обявиха двудневен национален траур заради трагедията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!