Полският премиер за Одеса: Това е война

OFFNews Последна промяна на 03 май 2014 в 17:42 6253 15

Доналд Туск

Русия води война с Украйна. Така полският министър-председател Доналд Туск коментира снощните сблъсъци в Одеса, предадоха украинските медии.

По думите му, дипломатическите усилия на западните страни не са довели до желаната деескалация на „агресията на Русия срещу Украйна“.

„Това е война. Може би донякъде различна, тъй като не е обявена война. Но де факто си имаме работа с война“, заяви полският премиер.

„Когато жертвите достигнат десетки души, когато се използва оръжие, за да бъдат сваляни въртолети (вчера при операцията в Славянск един украински хеликоптер бе свален, а пилотът загина – бел.ред.), всички виждаме, че имаме работа не с въоръжена конфронтация, организирана от демонстранти, а с държава – в конкретния случай Русия“, каза Туск.

При снощните сблъсъци в Одеса между проруски и проукраински активисти загинаха 46 души. "Близо половината от загиналите при сблъсъка се оказаха руски граждани и жители на Приднестровието (проруски автономен район в Молдова, признат за държава от Москва, но не и от световната общност – бел.ред.)"

Властите в Киев обявиха двудневен национален траур заради трагедията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.05 2014 в 18:15

До коментиращия с големия коментар от 13.43 днес
Не знам какви новини гледате или слушате, ама не знаете ли че в Одеса т.н. "демократи" от "Правый сектор" запалиха сданието на профсъюзите и блокираха достъпа до ранените и обгорените, които скачаха от етажите даизбягат от пожара, на медицински лица, които да им окажат помощ. В същото време, "демократичната милиция" на сегашното правителство стоеше безучастна, все едно че са се сбутали две хлапета на по 5 години.
Що се касае до Славянск, какво правят военни хеликоптери, които стрелят по хората на барикадите. Много е тъпо да се коментира, че специално подготвени бойци от Русия със специални противовъздушни ракетни комплекси са сварири хеликоптерите - За хората, които нямат никаква представа от оръжията, мога да поясня, че нисколетящ самолет се сваля лесно и с РПГ (който не знае каво е това, да се образова).
И за последно - защо са отрязани дърветата в Киев, в които имаше куршуми от стрелците, които убиваха както бойците от "Беркут" така и протестиращите по това време хора. От къде е посоката на изстрелите - от окупираните от "протестиращи" по това време сгради около площада. Къде отиде разговора на естонския евродепутат с Катрин Ащън за докозотелствата, че куршумите с които са убивани както протестиращи граждани, така и милиционерите на Янукович са едни и същи и са от една и съща посока.
Отделно от нова какво ще кажете за това, че в много от убитите са открити куршуми от СКС (който не знае какво е това, пак да се образова), която не е на въоръжение в Съветския съ юз и оща по-малко в съвременна Русия от 60-те години на миналия век.
Жал ми е за вас заблудени!

04.05 2014 в 15:04

Може да се потърси и много по-просто обяснение на нещата. Когато се разтури Варшавският договор, уговорката беше НАТО да не се разширява на изток. Какво стана, обаче, всички знаем. Нещо повече, в редица от новите членки, в близост до границите на Русия, се разположиха и системи на ПРО. Наскоро Путин каза: "Убеждават ни, че не са насочени към нас, към кого са насочени тогава?" Следващият ход беше подготовка приемането на Украйна в НАТО. Е, чудно ли е тогава, че добри или лоши, руснаците реагират по такъв начин? Те защитават интересите си до своите граници, а американците имат претенции да имат интереси по целия свят.

04.05 2014 в 13:24

Изборът не е между ляво и дясно, а между ЕС и Русия

Последните трагични събития в Одеса отключиха вълна от политически реакции. Следващата седмица ще бъде изключително гореща. Добре е да се придържаме към фактите и контекста на събитията, а не както желаят някои да се включим в нечия чужда пропагандна машина, като се фокусираме върху изолирано събитие и се нахвърлим върху властите в Киев. Идеята на подобен подход у нас е ако енергията на отрицанието на Запада не стигне за налагането вето в ЕС по нов кръг от санкции, то поне да свърши работа за изолиране на България от ЕК в случай, че едностранно приеме Южен поток.

Одеса е поредния град в който проруските бойни групи, заедно с "мирни" граждани се опитаха да развият инициативата от Източна Украйна към Одеския регион в рамките на т.н. проект Новороссия за да се затвори логическата южна дъга от Източна Украйна през Крим към Одеска област. Крайната цел е отрязване на Украйна от излаз на Черно море.

Първо, събитията в Одеса и особено кулминацията с пожара и убитите се вписват в контекста на постоянната ескалация на конфликта, която е част от стратегията на Москва за дестабилизация на Украйна и за осуетяване на изборите на 25 май на всяка цена. В одеската трагедия, както и в Киев, Крим, Славянск и на други места - на ранните етапи на развитие на конфликтната ситуация има мирно демонстриращи граждани и атака на проруски "активисти" /а в действителност на бойни въоръжени групи/. В Одеса последните се нахвърлят срещу традиционна мирна демостранция в защита на териториалната цялост на Украйна, сякаш нарочно за да провокират реакция от силите на властта и на представители на демонизирания Десен сектор.

Както и при ескалацията на конфликта на площада Майдан от ключово значение е последователността на реакциите на различните участници. И в Киев отключващия фактор бе разстрела от снаперисти на мирни демонстранти, който бе предшестван от разрешение от страна на вътрешния министър за използване на бойни куршими. Така беше направен политически заслон на президента Янукович, който остана зад кадър да управлява ситуацията. В Одеса конфликтът ескалира от непровокираното насилие и удари с метални прътове на бойните групировки срещу мирните демонстранти. От тук последва неконтролирана ескалация. Това което не е ясно към този момент е защо полицията е бездействала и чия страна е взела в конфликта.

Реакцията на правителството в Киев е недвусмислена - полицейския шеф е незабавено уволнен. Няма никакво съмнение, че значителна част от висшият състав на полиция, армия, специални служби е пряко свързан и назначен от режима на Янукович, поради което новата власт в Киев не може да разчита на лоялност и на реален силов ресурс. Това обяснява и неуспеха в противодействието срещу руските сили в Крим и на първоначалните провали в противодействието срещу нашистите в Източна Украйна. Предателствата "отвътре" просто не позволяват на украинското правителство да реализира каквато и да е що годе смислена операция. Да не бягаме "пред вятъра", но изглежда твърде съмнително бездействието на одеската полиция в условията на неконтролирана ескалация на напрежението с опасност за живота на много граждани. Това едва ли е новост. Спомнете си колко много представители на службите на сигурност, в това число и полицейски служители, "доброволно" се предаваха на проруските сили в Източна Украйна. Това не означава, че отговорността за жертвите в Одеса на правителството в Киев е по-малка, но дава задължителната рамка и ограничителни условия за едностранна оценка на неговите действие. В противен случай, неволно се превръщаме в съучастници в пропагандна и информационна война.

Ясно е, че събитията в Одеса са планирани и отключват поредния етап в кампанията на Кремъл за дестабилизация на Украйна, за да направи разделянето на страна логично и желано спасително решение. Властите в Киев работят при изключително тежки външни и вътрешни ограничители и най-вече изключителен натиск от страна на Кремъл. В тази обстановка решенията твърде рядко са оптимален избор между добро и лошо, а твърде често между лошо и по-лошо. С разгръщащата кампания за пълзяща кримизация на Източна и южна Украйна и плановете за копиране на кримския сценарий чрез провеждане на "референдум" на 11 май, разделянето на Украйна ще стане необратим факт. И в Русия и на Запад никой не си прави илюзии, че в Крим е имало демократичен избор или волеизявление на народа.

Владимир Путин разбира, че откритата военна намеса ще активира не само нов кръг от санкции и то в болезнени сфери като енергетиката, технологния трансфер и финансите, но ще открие фронт на тотална конфронтация със Запада, нова Студена война и срив в икономиката. Той не иска война със Запада, а да се договори и затова му трябват силни преговорни козове.

Поради това той предпочете да прибегне до доктрината на нашизма във външнополитическия и вариант. Оригиналъг касае управление на вътрешни кризи чрез организиране, финансиране и активиране на организирани граждански формирования, на които се плаща и които се използват срещу опозицията. Така властта остава зад кадър като арбитър. Основен интелектуален двигател на нашизма е Владислав Сурков. След няколко години в "изгнанние" в правителството той отново бе повикан от Путин като съветник по въпросите на ОНД през миналата година. Достатъчно навреме за да разработи вариантите на нашизма на постсъветското пространство.

Второ, концептуалната схема на нашизма включва и военните му версии, в които офицери на ГРУ и от други спецзвена, ръководят бойни групи с местни и руски наемници от криминални и други структури. Забележете перфидността на взаимно усилващата се пропагандна връзка - от Кремъл тръбят - "бандеровци-фашисти", а "мирните" военни формирования са тежко въоръжени, разполага със снайперисти - а това оръжие е под специален контрол, разполагат с ракети с които свалят хеликоптери, имат тежка бойна техника. Пропагандата на Кремъл и местните рупори твърдят, че това са мирно протестиращи граждани. Като онзи стар виц от времето на Хрушчов, в който мирно орещия трактор отгвори на противниковия огън.

Трето, Путин сам изведе основните пунктове на доктрината на нашизма в прословутата пресконференция след анексирането на Крим. В емоционално признание, той посочи недвусмислено намерението си да се използват значителни групи от мирни граждани - жени и деца -като живи щитове зад които ще има групи от маскирани неидентифицирани въоръжени лица. По замисъла на нашистите, това трябваше да направи невъзможно или поне ниско ефективно използването на армията и тежко въоръжени полицейски формирования от страна украинското правителство. Тази тактика работеше успешно, докато Киев не се ориентира в обстановката и не започна прецизна операция, насочена към изолация на въоръжените лица от подкрепящите ги "мирни" граждани, част от които се оказа и граждани на Русия. Тактиката дава известни успехи и правителство успя да си върне контрола върху някои ключови административни сгради в Източна Украйна. При тези условия става невъзможно провеждането на режисиран референдум на 11 май, а това срива целия план за пълзящо и най-вече мирно отделяне на Източна Украйна чрез анексиране или чрез превръщането и в поредна особено зона на руско влияние като Южна Осетия, Абхазия, Приднестровието.

Натискът върху България тепърва ще се усилва. Няма съмнение, че той е координиран и се осъществява с цел да се дискредитира или държи под контрол проевропейския избор. Не е трудно да се проследят и целите на кампанията - президент, премиер, външен министър, военен министър, ръководители на ключови институции, свързани с реализацията на члепството ни в евроатлантическите съюзи, Тепърва ще става горещо и тези които си мислят, че изборите на 25 май ще бъдат между ляво и дясно горчиво се лъжат. Ще избираме между Запада и Русия. Среден път няма.

Илиян Василев

04.05 2014 в 12:03

https://www.youtube.com/watch?v=-qkt7R-QKVQ
https://www.youtube.com/watch?v=VSXsZHNam3Q

От Русия с любов........

04.05 2014 в 09:04

Гледам,червеногъзите ташакисти хвърлят плюнки по всички форуми!Абе насрани боклуци,айде професор Насрански си го знаем!Ама тоя дед..дето се пише и дедо на други места,тоя охлюв Алекса,ама ми цъфва някъв дришльо със партизанското име iwo,да ми обяснява за правия сектор!Чуло пишлеметето нещо,дали му една пица,и келеша се упражнява да ни убеждава кви бандити са правия сектор и бандеровци!Първо Правия сектор е националистическа партия/не националсоциалистичиска-комунистическа/,и тези хора защитават страната си!Какво по хубаво от това да си родолюбец?Не като вас продажни курветини,които са шепа рубли ще продадете и България!Там,в Одеса нямаше нито един от Правия сектор..запомнете го!Имаше руски провокатори подкрепяни от Мацьква!И си го получиха.

03.05 2014 в 22:10

Полски изрод!

03.05 2014 в 21:41

Страшно ми харесва полският премиер, който единствен от ръководителите на ЕС нарича нещата с истинските им имена, може би защото няма друг европейски народ, който да си е изпатил повече от миризливия руски ботуш и свистенето на нагайката! Имам много познати поляци, от които знам, че още по времето на социализма, самите руснаци, живеещи в Полша ги е било страх да говорят на руски на обществени места, в транспорта и по магазините! Между другото препоръчвам на петоколонниците да превключват отвреме-навреме и на Евронюз, а не само да зяпат канал Россия 24!

03.05 2014 в 20:35

Боклуци,пишете истината че "Десен сектор" запалиха живи невъоръжеSCHCKни хора,а после мародерстваха труповете

03.05 2014 в 19:36

Поляците винаги са прецакани от великитее сили обаче ни шм увира главата!!!Да вземат пример от Германия - никога против Русия!!!

03.05 2014 в 19:15

Майко мила, симпатизанти на десен сектор избиват украински граждани и затова е виновна Русия. Това че есмешен почти като нашия плевнюк е ясно, но ми е интересно дали някой въобще вярва на тези приказки от 1001 нощ (пишман демокартите ги изглючвам, защото те са отделен случай).