Полша и Украйна потвърждават, че бойци от ''Вагнер'' са пристигнали в Беларус

OFFNews 16 юли 2023 в 15:28 3180 0

Архив

Снимка Вагнер груп

Снимката е илюстративна

Бойци от частната военна компания "Вагнер" са пристигнали в Беларус от Русия, заявиха вчера представители на Украйна и Полша, ден след като Минск съобщи, че бойци от "Вагнер" обучават беларуски войници на беларуска територия, предаде Ройтерс.

"Вагнер" е в Беларус", написа в "Телеграм" говорителят на украинската гранична служба Андрий Демченко. Демченко каза още, че се наблюдава преминаването на "отделни групи" от Русия в Беларус.

Същата информация с източник Андрий Демченко бе съобщена вчера от украинската новинарска агенция Укринформ. Някои бойци от "Вагнер" са в Беларус поне от вторник, съобщиха на Ройтерс източници, запознати с темата. В петък беларуското министерство на отбраната публикува видеозапис, за който министерството твърди, че показва как бойци от "Вагнер" обучават беларуски войници на беларуска територия.

След бунта на бойците от частната военна компания през юни Кремъл заяви, че дава възможност на тези от тях, които искат, да се прехвърлят в Беларус. Ръководителят на "Вагнер" Евгений Пригожин не се е появявал в публичното пространство от деня на бунта - 24 юни.

Станислав Жарин, заместник на министъра координатор на специалните служби на Полша, заяви, че Варшава също разполага с потвърждение на информацията, че има бойци от "Вагнер" в Беларус.

"Понастоящем те може би са няколкостотин", заяви Жарин в "Туитър".

Полша обяви този месец, че ще подсили сигурността на границата си с Беларус, за да се справи с потенциални заплахи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки