Политически маневри в Полша: Лидерът на управляващата партия Ярослав Качински напусна правителството

Красимир Крумов 21 юни 2022 в 11:12 1236 0

Лидерът на

Снимка Пресцентър "Право и справедливост"

Лидерът на "Право и справедливост" Ярослав Качински на откриването на втория паметник на своя брат-близнак Лех Качински в неделя.

Лидерът на управляващата в Полша “Право и справедливост” Ярослав Качински напусна поста си на вицепремиер в полския кабинет, съобщи полската телеграфна агенция ПАП.

“Вече не съм в правителството, премиерът Матеуш Моравецки, а според това, което знам, и президентът Анджей Дуда са приели оставката ми.” - заяви в разговор с ПАП Качински. На негово място вицепремиер с отговорност силовите ресори в правителството ще бъде министърът на отбраната Мариуш Блашчак.

Помолен да направи оценка на собственото си присъствие в правителството, Качински заяви, че е успял да изпълни плана, който си е поставил. “Макар, няма да крия, в този план не влизаше войната, макар и да беше приготвен и за случай на война. Мисля, че през това време бяха взети най-важните решения, с които Полша да избегне една много трудна съдба. Искаме да се въоръжим до такава степен, че евентуална атака срещу нашата страна да бъде абсолютно нерационална авантюра.” - подчерта Качински.

Ярослав Качински допълни, че с добро си спомня 20-те месеца в Министерския съвет и призна, че е трябвало да си тръгне преди четири месеца, но междувременно избухнала войната в Украйна. “Днес ходът на войната е такъв, че не се знае кога точно ще свърши. Затова пък приблизително се знае кога ще има избори и в тази връзка трябваше да избера и избрах. Бих дочакал края на войната, но се очертава да се проточи. Реших, че трябва да се концентрирам върху това, което е най-важното за бъдещето на Полша. Изборите се правят за да се получи добър резултат, а, ако става въпрос за ПиС, добър резултат е спечелването на изборите и възможността да управляваме, разбира се в коалиция “Обединена десница”.

С оттеглянето си от изпълнителната власт Ярослав Качински, който е брат-близнак на загиналия в самолетна катастрофа край Смоленск президент Лех Качински се съсредоточава в подготовката за парламентарните избори, в които сред основните му противници вероятно ще бъде бившият председател на Европейския съвет Доналд Туск, лидер на Гражданската платформа в Полша.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови