Политическа криза в Словакия след убийството на журналиста Ян Куцияк

OFFNews Последна промяна на 06 март 2018 в 08:19 3132 1

Политическата буря в Словакия се разрази с още по-голяма сила вчера, след като премиерът Роберт Фицо обвини президента Андрей Киска, че дестабилизира държавата с призива за промени в правителството или за предсрочни избори, предаде Асошиейтед прес.

Президентът отправи този призив след убийството на разследващия журналист Ян Куцияк и приятелката му и каза, че това са според него възможните начини за преодоляване на сериозната политическа криза.

В телевизионно обръщение вчера Фицо не само обвини президента, че се опитва да дестабилизира страната, но и че може би американският милиардер от унгарски произход Джордж Сорос е замесен по някакъв начин, посочва АП. Фицо каза, че Киска и Сорос са се срещнали в Ню Йорк на 20 септември и поиска президентът да обясни защо се е срещнал със Сорос, за какво са говорили и защо не е взел на срещата представител на словашкото външно министерство.

Киска победи Фицо на президентските избори през 2014 г., напомня АП.

Президентът отвърна на премиера с изявление на кабинета му, че Фицо използва конспиративни теории, за да отвлече вниманието от политическата криза.

В последното си недовършено разследване Куцияк разкриваше влиянието на италианската мафия в Словакия и възможните й връзки с приближени на Фицо. Журналистът и приятелката му бяха намерени убити на 25 февруари.

Източник: БТА

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови