Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Политическа криза в Румъния. Свалят президента Бъсеску

Лъчезар Вълев 05 юли 2012 в 13:41 1422 0

Румънският парламент стартира дебата за свалянето на президента Траян Бъсеску от власт заради обвинения в  нарушаване на конституцията, предаде Франс прес.

В състоящия се от 20 страници документ, управляващата лявоцентристка коалиция обвинява държавния глава в извършване на „крайно сериозни действия, способни да поставят на опасност функционирането на държавните институции” и като е подкрепил рестриктивни икономически мерки, довели до „обедняването на населението”.

Друг от мотивите на народните представители от съюзa e, че президентът е узурпирал ролята на премиера и е заменил конституционните си правомощия с тези на правителството.

В случай, че Бъсеску бъде отсранен, неговото място ще бъде заето от новия председател на румънския сенат Крин Антонеску.

Именно той свика извънредното заседание на парламента, на което ще бъде представено искането за отстраняване от длъжност на президента.

Ако бъде взето такова решение, в рамките на 30 дни властите трябва да организират референдум.

Държавният глава може да бъде отстранен от поста, ако над 50 на сто от гласувалите на референдума подкрепят искането.

През 2007 г. след гласуване в парламента Бъсеску беше временно отстранен, но на последвалия референдум повечето румънци го подкрепиха и той бе върнат на своя пост.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews