Погребаха Ахмед - първата жертва от "Шарли Ебдо"

OFFNews 11 януари 2015 в 20:30 6747 10

Ахмед Мерабет - 42-годишният полицай, който загина при нападението над "Шарли Ебдо" в Париж на 7 януари 2015 г. - бе погребан днес в Париж, часове преди мащабния марш на солидарността във френската столица.

Братята Шериф и Саид Куаши стрелят в него, когато той се приближава до черния "Ситроен", с който те спират пред редакцията. Един от тях го убива, докато полицаят лежи на земята.

Спокоен, съвестен офицер, винаги усмихнат, когото хората харесват. Така Роко Контенто, колега на Ахмед описва 42-годишния полицай, пише британският в. The Telegraph.

Мъжът, който вдъхнови посланието "Аз съм Ахмед" (Je suis Ahmed), е израснал в Париж, в семейство с пет деца на родители алжирски имигранти. Имал е бизнес за почистване преди да се присъедини към полицията преди 8 години.

Работил е сериозно за повишение, наскоро е получил и диплома за детектив.

Колегите му го описват като човек на действието, работещ със страст.

В навечерието на погребението близките на Ахмед призоваха за мир и говориха срещу ислямофобията и антисемитизма.

"Ислямът е религия на мира, любовта и споделянето. Не на тероризма, не на омразата - нямаме нищо общо с това. Брат ми беше мюсюлманин и беше убит от хора, претендиращи да са мюсюлмани. Те са терористи - това е", каза братът на Ахмед Малек.

"Сега се обръщам към всички расисти, ислямофоби и антисемитисти, които бъркат екстремистите с мюсюлмани. Ненавистта няма нито цвят, нито религия. Искам да отбележа още нещо. Не слагайте всички под общ знаменател. Не горете джамии, нито синагоги. Вие атакувате хора. Казвам това, давайки си сметка, че то няма да върне мъртвите ни, нито да утеши семействата", каза Малек.

По времето, когато беше убит, Ахмед е правел планове да заживее заедно с приятелката си Морган Ахмад.

"Аз и семейството ми искаме всички да бъдем единни и демонстрациите ни да бъдат мирни. Искаме да покажем уважение към всички жертви и демонстрациите ни да бъдат мирни", каза тя.

Морган Ахмад разкритикува медиите заради това, че са показвали видео записа от убийството на приятеля й.

Тя е била в ресторант по време на стрелбата и чула, че полицай е бил ранен. Притеснена, тя позвънила на Мерабет. Тогава видяла видеозапис от убийството му.

"Как смеете да излъчвате това видео?", попита Малек журналистите. "Чух гласа му. Разпознах го. Видях как го заколват и виждам тази картина всеки ден".

В неделя мъжът, който е направил записа с мобилния си телефон, заяви, че дълбоко съжалява, че го е публикувал. Жорди Мир, инженер, каза пред Associated Press, че той е публикувал видеото заради "глупав рефлекс", насърчаван от социалните медии.

"Бях напълно паникьосан. Трябваше да говоря с някого. Бях сам в апартамента си. Качих видеото във Фейсбук. Това беше моя грешка."

Мир го свалил 15 минути по-късно, но вече било твърде късно - записът бил качен в YouTube.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!