Подпалвачът на българския културен дом в Битоля изгори договора със Скопие и френското предложение

OFFNews 04 юли 2022 в 22:01 3788 4

Алабаковски

Снимка БГНЕС

Ламбе Алабаковски

Ламбе Алабаковски, който подпали входната врата на българския клуб "Иван Михайлов" в Битоля, тази вечер изгори демонстративно в Скопие Договора с България, Преспанското споразумение и френското предложение. Според него те са равностойни на фашизъм, предаде БГНЕС.

Алабаковски подпали плаката с договорите на сцената пред сградата на македонското правителство в центъра на Скопие, където за трети пореден ден опозицията от ВМРО-ДПМНЕ организира протест срещу френското предложение за започване на преговори на РС Македония за членство в ЕС. Днешният протест е най-малоброен в сравнение с предишните. По-малко са и автобусите от провинцията, които докарваха граждани за участие в протеста.

И днес бяха раздавани старите плакати с вулгарни и цинични послания срещу Европейския съюз и България. Един от говорителите вчера - писателят Евтим Клетников, нарече Европа "к...а", а френският президент Еманюел Макрон беше сравнен с генерал Филип Петен - съюзник на хитлеристка Германия.

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски призова за отхвърляне на френското предложение. Според него то означава "българска асимилация". В атаката срещу предложението на Макрон се включиха Светия синод на Македонската църква, Академията на науките и учени, включително и пенсионирани дипломати, както и бившият президент Георге Иванов, който се счита за бащата на антиквизацията на Македония по време на режима на Никола Груевски.

И тази вечер най-много знамена имаше със символа от Вергина, както и флагове със сърп и чук. Към 21.00 часа българско време част от протестиращите се отправиха към сградата на парламента. По-рано днес екстремисти от крайно дясната формация "Родина" подпалиха европейското знаме пред сградата на Министерския съвет в Скопие.

Ламбе Алабаковски подпали българския клуб в Битоля на 4 юни. Много бързо след като беше задържан, той беше освободен и оттогава всеки ден участва в различни прояви в страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22547

4

dolivo

05.07 2022 в 00:23

ВМРО и от двете страни са руски хрантутници, ако не знаете

1321

3

4rnor

04.07 2022 в 23:05

Чудесен развой на събитията. Сега вече няма кой да ни реве и обвинява, че спъваме нашите мили съседи. Извадиха кирливите ризи и е ясно на всички, коя е страната, която не желае компромиси. Вече са проблем на (тия сладури) нашите западни партниьори. На сила хубост не става и кремълските насекоми потриват доволно изгнилите си ръчички.

12073

2

IvanofRumen

04.07 2022 в 22:54

Това маке освен да пали друга дейност може ли да извършва?

8053

1

DARTH VADER

04.07 2022 в 22:46

НА НАС НИ БЕШЕ АДСКИ ТРУДНО,ПО ВРЕМЕ НА ПРИСЪЕДИНИТЕЛНИЯ ПРОЦЕС...
ЗНАЕХМЕ,ЧЕ СИ ИМА ЦЕНА И БЯХМЕ ГОТОВИ ДА Я ПЛАТИМ...
НИКОЙ БЪЛГАРИН ДОРИ НЕ СИ ПОМИСЛИ,ДА ЗАПАЛИ ЕВРОПЕЙСКИЯ ФЛАГ НА НЯКОЙ ПЛОЩАД...
ТИХО И ТЪРПЕЛИВО СИ ИЗПИХМЕ ГОРЧИВАТА ЧАША-НАСЛЕДСТВО ОТ СССР...
СЕГА СЕ ВИЖДА,ЧЕ СИ Е СТРУВАЛО УСИЛИЕТО
БРАТОВЧЕДИТЕ СА АДСКИ РАЗДЕЛЕНИ И НЕ ЗНАЯТ КАКВО ИСКАТ...


"КАТО НЕ ЗНАЕШ КЪДЕ СИ ТРЪГНАЛ,МОЖЕ ДА СТИГНЕШ НЯКЪДЕ ДРУГАДЕ"

Конфуции


...A ТОВА ДРУГАДЕ МОЖЕ ДА Е СФРЮ-2,КОЙ ЗНАЕ