Почина световно известният китарист Пако де Лусия

OFFNews 26 февруари 2014 в 11:20 8353 2

Снимка Wikipedia

Пако де Лусия

Световноизвестният испански китарист и изпълнител на фламенко Пако де Лусия почина на 66-годишна възраст след сърдечен удар, съобщиха световните агенции.

Пако де Лусия е получил сърдечен удар, докато е бил на плажа близо до дома си в Мексико, заедно със своите деца.

Де Лусия е роден в испанския град Алхесирас, а истинското му име е Франсиско Санчес Гомес. Франсиско е най-малкото от петте деца на фламенко китариста Антонио Санчес.

Още като малък получава името Де Лусия, тъй като в квартала му има много деца с неговото име, така че към него се прибавя и това на майката.

Mузикантът е един от най-популярните в света фламенко изпълнители, като в композициите му са включени и стиловете джаз, поп, салса и боса нова.

Пако де Лусия е носител на най-престижното отличие от националния конкурс за фламенко китара в Кордоба, златен медал за заслуги в изящните изкуства, наградата за изкуство на княжество Астурия. Той е носител и на титлата доктор хонорис кауза на университета в Кадис и на престижния музикален колеж в Бостън.

Сред най-популярните му композиции са Entre dos aguas, La Barrosa, Barrio la Viña и Homenaje al Niño Ricardo.

Дискографията на Пако де Лусия включва над 30 албума, последният от които е "Хубави нещица" ("Cositas Buenas"), излязъл през 2004 г.

През последните години Де Лусия се занимава основно с продуциране на музика.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!